Ľubomír Hudačko Rôzne

Stredná lesnícka škola v Prešove má jubileum: Oslavuje 50-tku, aj tieto známe mená vychovala!

Lesníci v Prešove oslavujú jubileum. Minimálne tí, ktorí sa angažujú v Strednej odbornej škole Lesníckej. Dovedna ju momentálne navštevuje okolo 300 žiakov o ktorých sa stará 40 pedagogických zamestnancov vrátane majstrov odborného výcviku. História je dlhá, napriek tomu má škola len 50-tku!

Ilustračný obrázok k článku Stredná lesnícka škola v Prešove má jubileum: Oslavuje 50-tku, aj tieto známe mená vychovala!
Zdroj: Dnes24.sk

Stredná odborná škola lesnícka v Prešove si v týchto dňoch pripomína 50. výročie svojho založenia, jej história v rámci východoslovenského stredného lesníckeho školstva siaha až do roku 1945.

Škola pre lesnícke profesie vyhorela

Riaditeľ školy Miroslav Fuchs uviedol, že škola sa hrdo hlási k tradíciám svojich predchodcov v Jelšave, Humennom, Remetských Hámroch a v Lipovciach. „Potreba vzdelávať lesníkov vznikla v podstate na základe charakteru územia Slovenska a na východe republiky nebolo takejto inštitúcie, ktorá by vzdelávala budúce lesnícke kádre,“ hovorí riaditeľ. Pripomenul, že z historického hľadiska patril najmä na dedine lesník, učiteľ a farár k najuznávanejším osobnostiam, poberajúcich vážnosť.

Práve lesník sa staral o les v blízkosti obce a zadával ženám prácu, prípadne vydával povolenia na ťažbu. Riaditeľ uviedol, že škola pre prípravu lesníckych profesií, ktorá sídlila v Remetských Hámroch vyhorela a preto sa hľadalo nové miesto, kam by presídlili stredoškolákov.

Absolventi s významnými postaveniami

„Našli sa priestory v blízkych Lipovciach, kde budovy školy a domova mládeže stoja dodnes. Keďže s kapacitných dôvodov nepostačovali pokryť požiadavky vtedajších štátnych lesov, 3. septembra roku v 1964 sa otvorili brány lesníckej školy v Prešove na Kollárovej ulici,“ vysvetlil Fuchs.

Dodal, že od tých čias škola pripravuje odborníkov pre hospodárenie s lesnými porastmi a ich ochranu. Spomenul i niektorých absolventov, ktorý dosiahli v tomto odbore významné postavenie. Jedným z nich je napríklad súčasný prodekan Lesníckej a drevárskej fakulty Zemědelské univerzity v Prahe Róbert Marušák alebo terajší generálny riaditeľ Vojenských lesov a majetkov SR Ján Jurica.

Výročie si pripomenú v Divadle

„Významné výročie založenia našej školy si pripomenieme 13. novembra slávnosťou v Divadle Jonáša Záborského v Prešove, kde okrem kultúrneho programu sa bude konať aj odovzdávanie ocenení predovšetkým zaslúžilým pracovníkom našej školy,“ doplnil riaditeľ SOŠ.

Pri tejto príležitosti predstavia aj novú publikáciu s názvom Polstoročie v službách vzdelanosti. Tá približuje históriu i súčasnosť strednej lesníckej školy na 200 stranách textu doplneného fotografiami. Dnes škola zastrešuje pôvodnú strednú školu a stredné odborné učilište lesnícke, ktorí sídlilo na Sigorde pri Prešove.

foto: google

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM