Stanislav Černák Správy

Štrajk na Okresnom súde v Prešove: V podateľni stránky vybavuje riaditeľ správy súdu

V súvislosti so štrajkom súdnych zamestnancov pracujú dnes súdy v Prešove v obmedzenej prevádzke. Ako vyzerá situácia v našom meste?

Ilustračný obrázok k článku Štrajk na Okresnom súde v Prešove:  V podateľni stránky vybavuje riaditeľ správy súdu
Zdroj: TASR

Na Krajskom súde (KS) v Prešove je od rána pokoj, podateľňa funguje, no informačné centrum nie. Na vstupných dverách na krajský i na okresný súd v meste visí upozornenie, že zamestnanci týchto inštitúcií sú dnes v jednodňovom výstražnom štrajku. Verejnosť prosia prostredníctvom tohto letáku o pochopenie i podporu.

„Vedenie KS v Prešove, ako aj okresné súdy v jeho obvode, rovnako ako Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky vyjadrilo podporu legitímnym požiadavkám štrajku. Vedenie krajského súdu a tiež jednotlivých súdov v jeho obvode zabezpečilo, aby fungovali podateľne s tým, že sudcovia zabezpečia služby v trestných a civilných veciach. Do štrajku je zapojených približne 95 % zamestnancov KS v Prešove. Doposiaľ boli zrušené dva termíny verejných zasadnutí v trestných veciach, o čom súd účastníkov upovedomil a v civilných veciach zatiaľ nemám vedomosť o rušení termínov,“ povedal hovorca KS v Prešove Michal Drimák.

Pracovníci justičnej stráže na KS v Prešove potvrdili, že do podateľne od rána chodí málo ľudí, no tí, ktorí prišli, boli priebežne vybavení. Na súde sa podľa ich slov dnes dokonca uskutočnilo aj niekoľko súdnych konaní a jedno výberové konanie.

Na Okresnom súde (OS) v Prešove je od rána čulý ruch aj napriek tomu, že na dverách je oznam o štrajku. V podateľni dnes vybavuje stránky riaditeľ správy súdu Jozef Rákoci. Ten prezradil, že dopoludnia vybavili približne 30 až 40 požiadaviek, asi polovica z ľudí netušila, že dnes prebieha štrajk zamestnancov.

Pracovný čas v podateľni je ako v bežný štvrtok od 8:00 hod. do 16:00 hod., dnes však funguje iba preberanie listín, žiadne potvrdenia sa nevydávajú vzhľadom na to, že nie je v prevádzke počítač a na mieste nie sú odborné pracovníčky. Dopoludnia zaznamenali jeden prípad, kedy občan prešiel pre informácie a podanie asi 100 kilometrov a na podateľni OS mu dnes nevedeli poradiť. Inak sú podľa Rákociho ľudia zhovievaví.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM