Michala Halásová Kultúra

Stovky detí aj dospelých na pešej zóne. Lesnícke dni v Prešove majú úspech

Stovky detí z materských i základných škôl dnes predpoludním prišli do centra Prešova, kde sa konajú Regionálne lesnícke dni 2013. Podujatie je súčasťou 7. ročníka celoslovenskej akcie, ktorej cieľom je odprezentovať činnosť lesníkov a vytvárať pozitívny vzťah k prírode.

Ilustračný obrázok k článku Stovky detí aj dospelých na pešej zóne. Lesnícke dni v Prešove majú úspech
Zdroj: Dnes24.sk

Akciu na prešovskej pešej zóne už po štvrtý raz pripravili Lesy SR, Odštepný závod Prešov, spolu s kolegami z iných prevádzok na východe Slovenska. Pridali sa k nim aj Stredná odborná škola lesnícka v Prešove, Technické služby a radnica.

Cieľom je priblížiť verejnosti vzťah k lesu, k lesníctvu, poľovníctvu a ukázať ľuďom, čo je našou prácou, náplňou a poslaním. Deti si môžu vyskúšať sekanie na presnosť, stavanie vtáčích búdok, majú tu ukážky sokoliari, včelári, pilčíci, máme tu poľovnícke vábničky či psov,“ vysvetlil lesný pedagóg z prešovského odštepného závodu Peter Fedor.

V prezentačných stánkoch mali deti možnosť získať informácie o zvieratách či rastlinách, ktoré sa vyskytujú predovšetkým v ich okolí. Okrem toho sa mohli naučiť rozpoznávať stopy zvierat, druhy drevín či lesných plodov a semien.

Najviac zaujali živé zvieratá. Deti mali možnosť zajazdiť si na koni či povoziť sa na koči s konským záprahom. Najviac sa tešili z bezprostredného kontaktu s dravými vtákmi a poľovnými psami. „Prišli sme im ukázať dravcov, o ktorých sa staráme v našej škole a kde preberáme aj predmet sokoliarstvo. Priniesli sme mexického jastraba, ktorý sa využíva na lov zajacov a bažantov. Je vhodný na takzvanú biologickú ochranu lokalít, napríklad na letiskách, kde odstraší operencov, ktorí by mohli vletieť do motorov lietadiel,“ uviedol študent SOŠ Matúš Hrebeňák.

Návštevníci dnes v centre mesta mali možnosť vidieť výrobu drevených hudobných nástrojov, na pešej zóne zároveň znela hudba z lesných rohov. „Robíme to hlavne pre deti, pre mladú generáciu. Dnes sme priniesli kúsok lesa do mesta, ale nabudúce chceme, aby deti prišli za nami do lesa a tam im ukážeme ešte viac,“ uzavrel riaditeľ prešovského odštepného závodu Lesy SR Dušan Timko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM