Ľubomír Hudačko Rôzne

Stoja za krásny výlet: 5 hradov v okolí Prešova, ktoré by mal spoznať každý

V okolí Prešova sa dajú objavovať všakovaké hrady. Komu by už neprišlo vhod vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie a vyvetrať si hlavu.

Ilustračný obrázok k článku Stoja za krásny výlet: 5 hradov v okolí Prešova, ktoré by mal spoznať každý
Zdroj: TASR

My vám teraz predstavíme presne päť hradov. Všetky môžete nájsť v okolí nášho mesta. A rozhodne stoja za pekný výlet.

Hrad Lipovce

Zaujímavé lákadlo skrýva západná časť okresu Prešov. Práve tam sa totiž nachádzajú zvyšky hradu pri obci Lipovce. Hovorí sa mu okrem iného aj Zámčisko, pričom od 13. storočia plnil obrannú funkciu. Pod ním preteká Lačnovský potok a tento komplex sa nachádza na jazykovitom ukončení kopca.

Najpohodlnejší prístup je od štátnej cesty Lipovce – Lačnov, západne od Lipoviec kde je kríž a malý včelín. Dnes je tam inštalovaná aj informačná tabuľa propagujúca cestovný ruch s názvom: Prešovská hradná cesta.

Hrad Šebeš

V našom okrese sa tiež nachádza aj hrad Šebeš. Je to národná kultúrna pamiatka. Patrí k obci Podhradík a dá sa k nemu dostať po chodníku, ktorý začína nad obcou pri potoku Šebastovka smerom vľavo a lesným chodníkom vpravo vedie vystúp až na vrchol hradného kopca.

Výhľad je sťažený hustým lesom a krovím. Výstup trvá asi 15 až 20 minút. Turistov láka nielen spomienka na dávne časy, ale aj zaujímavá archeologická lokalita či krásna slovenská príroda.

Zbojnícky hrad

Zbojnícky hrad sa pôvodne volal Soľnohrad. Bol postavený niekedy v 13. storočí, dnes je z neho ruina. V súčasnosti je podľa predsedkyne klubu prešovských turistov Aleny Bodnárovej lokalita Zbojnícky hrad štátnou prírodnou rezerváciou. Vyhlásená bola v roku 1964.

Z Prešova sa na Sigord dá dôjsť peši alebo autobusom, ďalej peši ku Ščavici možno pokračovať na chatu Fricku, chatu Sovu – na Zbojnícky hrad a zbehnúť do Ruskej Novej Vsi. Celá trasa zo Sigordu meria asi 8 kilometrov, pohodlne sa dá prejsť za 3 hodiny.

Kapušiansky hrad

Blízko Prešova v obci Kapušany stojí zrúcanina Kapušianskeho hradu. Zachovali sa z neho vysoké kamenné múry či zvyšky omietok, okien a strieľní. Veľká časť hradu bola v posledných rokoch obnovená.

Kedysi slúžil aj ako ochrana kráľovskej cesty z Prešova do Bardejova. Počas svojej existencie zažil aj dobitie Turkami. Dnes zo zrúcaniny opäť rastú múry, zveľaďuje sa areál a sprístupnená je aj vyhliadková veža s impozantným výhľadom. Správcovský objekt slúži ako infocentrum. Návštevníci sa k hradu dostanú výstupom po zelenej značke. Mierne náročná trasa trvá 40 minút.

Šarišský hrad

Šarišský hrad postavili v 13. storočí, zničili ho v roku 1687. Návštevníci obdivujú zachovalé opevnenia a hradné bašty. Z hradu dodnes stojí kamenné obvodové murivo jednotlivých objektov – veže, bašty, palác a opevnenie. Na niektorých sa zachovala renesančná omietka. Na hrad sa dá vyjsť aj bicyklami po lesnej ceste.

Zachovalé opevnenie hradu a bašty slúžia ako spomienka na jeden z najrozsiahlejších stredovekých hradov Slovenska. Hrad prechádza postupnou rekonštrukciou. K obľúbenému podujatiu patria Šarišské hradné dni.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné (hrad Šebeš)

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM