Ľubomír Hudačko Kultúra

Ste milovníkom klasickej gitary? V Prešove vás poteší špeciálny festival

Hneď dva hudobné večery sa dajú užiť na veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského. A to na 8. ročníku medzinárodného festivalu Prešovské dni klasickej gitary.

Ilustračný obrázok k článku Ste milovníkom klasickej gitary? V Prešove vás poteší špeciálny festival
Zdroj: TASR

Na dni 8. a 9. februára prijali do metropoly Šariša pozvanie gitaristi uznávaní nielen doma, ale i v zahraničí. Ich spoločným znakom je klasická gitara, ktorá bola štartovacou čiarou ich kariéry. Festival prinesie aj majstrovské gitarové kurzy. Informoval o tom tlačový referent prešovskej radnice Milan Grejták.

Prvý festivalový koncert 8. februára so začiatkom o 18.00 bude venovaný hudobnému skladateľovi Joaquinovi Rodrigovi. Zaznie jeden z najznámejších koncertov pre klasickú gitaru – koncert Aranjuez v podaní španielskeho gitaristu Marca Socíasa a Štátnej filharmónie Košice pod taktovkou dirigenta Adriána Harvana. Špecifikom druhého večerného koncertu, ktorý sa uskutoční 9. februára, budú variácie známych melódií v podaní renomovaných sólistov. Pre poslucháčov pripravili motívy klasických i moderných skladieb.

Na koncerte sa predstavia bývalí absolventi konzervatórií, ktorí sa v súčasnosti venujú aj iným hudobným žánrom, ako sú napríklad jazz, folk, pop, rock. Prešovské publikum sa môže tešiť na Henryho Tótha, Juraja Buriana, Ronyho Janečeka, Mateja Benka, Juraja Gregoríka, Martina Krajča, Petra Tomka, Adama Mareca, Miloša Slobodníka, Michala Červienku a Stana Kociova.

Na koncerte zaznejú skladby rôznych štýlov v zaujímavých úpravách, za sprievodu Štátnej filharmónie Košice. Počas festivalu sa uskutočnia aj majstrovské interpretačné kurzy určené žiakom základných umeleckých škôl, študentom konzervatórií a vysokých hudobných škôl. Majstrovské kurzy budú pod vedením odborných lektorov a koncertných umelcov zo Slovenska i zahraničia. Budú medzi nimi Španiel Marco Socias, Jozef Zsapka zo Slovenska či Ryszard Balauszko z Poľska.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM