Rôzne

Stavebný úrad vydal územné rozhodnutie na výstavbu nového obchodného centra v Prešove

Investičný zámer postaviť v centre Prešova Obchodné centrum (OC) Forum sa posúva o krok dopredu. Radnica informovala, že už padlo územné rozhodnutie.

Ilustračný obrázok k článku Stavebný úrad vydal územné rozhodnutie na výstavbu nového obchodného centra v Prešove
Zdroj: Multi Development

„Stavebný úrad v Prešove oznámil verejnou vyhláškou vydanie územného rozhodnutia pre umiestnenie stavby Obchodné centrum Forum Prešov. To by sa malo postaviť na území niekdajšieho Obchodného domu Tesco, ktoré obyvatelia poznajú ešte za starých čias ako Prior a pokračovať by malo až po hranice ulíc Biskupa Gojdiča, Námestie legionárov, Hviezdoslavovu a Štefánikovu. Aktuálne na tomto území prebiehajú búracie práce niekdajšieho OD Tesco,“ uviedla hovorkyňa prešovskej radnice Veronika Kmetóny Gazdová.

Je už zverejnené

Stavebný úrad vydal územné rozhodnutie 5. januára a je zverejnené na úradnej tabuli mesta a záujemcovia si ho môžu pozrieť aj v elektronickej podobe na webstránke mesta. Pôvodne malo OC stáť na nezastavanej ploche, zväčša na pozemkoch bývalého parkoviska, ktoré developerskej spoločnosti predalo mesto. Projektový zámer však zastavila ekonomická kríza. Neskôr sa investor dohodol na získaní aj vedľajšej parcely, na ktorej stojí Tesco, a rozšíril svoj pôvodný projekt.

Búracie práce

V súčasnosti múry starého Tesca likvidujú buldozéry. Povolenie na búracie práce nadobudlo platnosť posledný októbrový deň minulého roku. Uvedené obchodné centrum by malo mať rozmery v pozdĺžnom smere okolo 212,7 metra a v priečnom smere zhruba 95,8 m (pri Hviezdoslavovej ulici) a 44,3 m (pri Námestí legionárov).

Podľa zverejneného územného rozhodnutia OC Forum bude mať tri nadzemné a rovnaký počet podzemných podlaží. Stavba je navrhnutá ako atypická s pôdorysom nepravidelného tvaru, zastrešená plochými strechami. Prevažnú časť nadzemných priestorov majú tvoriť obchodné prevádzky a služby v oblasti kultúry, fitnes, gastro ako kaviarne, reštaurácie s terasami, ktoré majú byť prepojené na novovytvorenú pešiu zónu smerom k Jarkovej ulici, tá bude slepá. V podzemnej časti je plánované parkovisko, skladové priestory a vzduchotechnika.

Výstavba obchodného centra si vyžiada aj zmeny v doprave. Križovatka ulíc Štefánikova – Hviezdoslavova sa má zmeniť na kruhovú, pribudnúť majú nové odbočovacie pruhy.

Na plochách dotknutých stavebnou činnosťou sa bude realizovať archeologický výskum. Súčasťou projektu sú sadové úpravy.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM