Rôzne

Stavbári pred Divadlom Jonáša Záborského finišujú s rekonštrukciou vstupných priestorov

Priestranstvo okolia hlavnej budovy Divadla Jonáša Záborského (DJZ) prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Župa tu preinvestuje celkovo 880 000 €.

Ilustračný obrázok k článku Stavbári pred Divadlom Jonáša Záborského finišujú s rekonštrukciou vstupných priestorov
6
Galéria
Zdroj: TASR

Prešovský samosprávny kraj (PSK) je zriaďovateľom Divadla Jonáša Záborského. Práce boli rozvrhnuté na etapy. S obnovou dlažby pred hlavným vchodom a s odstránením technických porúch, ktoré spôsobovali zatekanie do vestibulu a podzemných garáží sa popasovali ešte vlani.

Opravujú aj zadné parkovisko

Teraz opravujú zadné parkovisko a ľavé bočné priestranstvo. Termín ukončenia prác je stanovený do 5. októbra, ktorý nie je ohrozený. Konštatoval to predseda PSK Peter Chudík po dnešnom kontrolnom dni. Za najdôležitejšie však považuje kvalitu vykonaných prác, s ktorou je zatiaľ spokojný.

„Okolie divadla už nezodpovedalo potrebám kultúrneho stánku. Preto sa snažíme ho opraviť tak, aby to malo všetky požadované parametre vizuálne, technické i bezpečnostné. Samosprávny kraj financuje rekonštrukciu z úveru, ktorý si zobral od Európskej investičnej banky, kde platí podmienka, koľko si samospráva požičia, toľko do projektu vloží vlastných peňazí,“ uviedol Chudík.

Riaditeľ divadla Ján Hanzo povedal, že práce stavbárom komplikovala hustá sieť inžinierskych sietí, ktoré museli zamerať a často robiť prekládky. Prednú plošinu a pravú bočnú stranu opravovali vlani. V súčasnosti sa sústredia na vynovenie zadného parkoviska pre personál a ľavú stranu od Stromoradia. Prešovčania po dokončení prác by sa už nemali sťažovať na šmýkajúcu dlažbu a nebezpečné schody, ktoré pri námraze vytvárali pocit klziska. Nová protišmyková dlažba by nemala byť komfortná pre skejterov, ktorých sa aj takýmto spôsobom pokúsia vytlačiť spred priestorov divadla.

Päť etáp

„Projekt bol spracovaný až do piatich etáp, pretože robiť to naraz, by znamenalo odstaviť divadlo. Tak sa preto urobila v minulom roku tá predná časť, to znamená, všetky spevnené plochy, nástupné plató a chodník od ulice Grešovej. Teraz, v tomto roku, sa spojili ďalšie tri etapy, vďaka zriaďovateľovi, ktorý poskytol komplet sumu na financovanie a robí sa tretia, štvrtá a piata etapa. V prvej etape bolo preinvestovaných 560 000 eur a teraz sa ešte preinvestuje 320 000 eur,“ povedal Hanzo.

Stavbárov čaká fáza finalizácie povrchov, na parkovisku sa chystajú položiť asfalt, z ľavej strany budovy dlažbu a poslednou etapou bude obnova osvetlenia. Práce realizuje spoločnosť Metrostav, ktorá vyhrala verejnú súťaž.

FOTO z rekonštrukcie okolia Divadla Jonáša Záborského v Prešove
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM