Ľubomír Hudačko Kultúra

Štátna vedecká knižnica s novinkou: Digitalizuje informácie o rómskej kultúre

Štátna vedecká knižnica v Prešove zriadila v rámci národného projektu Operačného programu Informatizácia spoločnosti Dokumentačno-informačné centrum rómskej kultúry (DICRK). Jeho úlohou je digitalizovať a sústreďovať komplexné informácie o rómskej kultúre, histórii, jazyku, tradíciách a remeslách.

Ilustračný obrázok k článku Štátna vedecká knižnica s novinkou: Digitalizuje informácie o rómskej kultúre
Zdroj: TASR

Všetko sa má diať na jednom mieste. Predstavitelia projektu, ktorý potrvá do konca roka, dnes prezentovali niektoré jeho výstupy.

Povinnosť 5 rokov udržať

„Projekt začal rekonštrukciou budovy, nasledovalo technické vybavenie a spustila sa pilotná prevádzka. To znamená, že bolo personálne obsadených osem nových pracovných miest. Tieto miesta boli obsadené od začiatku februára 2013. V rámci projektu je povinná päťročná udržateľnosť. Centrum sa bude zaoberať prevažne zberom a spracovávaním materiálu,“ vysvetlila vedúca DICRK Erika Godlová.

Obsahovo je projekt podľa Godlovej členený na tri oblasti, orálna história a literatúra, hudobné dedičstvo Rómov a tretia je Rómovia a remeslá, kde spadá aj výtvarné umenie. V rámci aktivít sa pracuje aj na špecifických výstupoch. Jedným z výstupov bude multimediálna publikácia o rómskej hudbe, ktorá bude odrážať len súčasný stav rómskej hudby. V pláne je aj vytvorenie mapy rómskych remesiel na Slovensku.

Rozpočet takmer 2 milióny

Podľa riaditeľky Štátnej vedeckej knižnice v Prešove Valérie Závadskej je celkový rozpočet projektu 1,9 milióna eur. Na rekonštrukciu budovy, kde vznikla napríklad prezentačná miestnosť, študovňa Eleny Lackovej a depozit artefaktov rómskej kultúry, bolo použitých takmer 230 000 eur. Technické vybavenie centra si vyžiada spolu viac ako 914 000 eur. Doteraz bolo prefinancovaných približne 34 percent z celkového objemu finančných prostriedkov.

Od februára 2013 do júla 2013 už pracovníci centra zaznamenali vyše 157 hodín 2D a 3D obrazového záznamu a nafotili vyše 5000 fotografií.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM