Ľubomír Hudačko Kultúra

Štart mestského parku v Prešove sa blíži: Aké lákadlá v ňom nájdeme?

Kultúru, vzdelávanie, umenie, šport či relax ponúka mestský kultúrny park v hornej časti prešovského amfiteátra. Chystá sa jeho slávnostné otvorenie.

Ilustračný obrázok k článku Štart mestského parku v Prešove sa blíži: Aké lákadlá v ňom nájdeme?
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Dominantou oddychového parku s lavičkami a bezplatnou wifi zónou je knižnica s terasou, slúžiaca ako pódium pre komorné koncerty, divadelné predstavenia, besedy či premietanie filmov. Svoj priestor na realizáciu tu nájdu aj hendikepovaní občania.

Prečítajte si tiež: V OBRAZOCH: Na prešovskom amfiteátri vznikol nový mestský park

Spájanie a spolupráca

Po úvodných a finančne nákladných prácach – čistenie schátralého areálu, zavádzanie inžinierskych sietí, budovanie infraštruktúry, prístupových komunikácií, osvetlenia, či rekonštrukcie plátna – sa podarilo v priestoroch, ktoré prevádzkuje občianske združenie Amfiteáter Prešov, zrealizovať projekt mestského kultúrno-spoločenského par­ku.

„Hlavným cieľom tohto projektu je spájanie a cezhraničná spolupráca umelcov, kultúrnych profesionálov a občanov, integrácia znevýhodnených skupín do tvorivej činnosti, edukácia a muzikoterapia, búranie existujúcich bariér medzi umelcami, národmi a skupinami obyvateľov pomocou umelecko-edukačnej činnosti,“ priblížil zámer projektu Miroslav Tásler, konateľ občianskeho združenia.

Prečítajte si tiež: Prešovčania sa predsa len dočkali: Voda na Delni je vhodná na kúpanie!

Oddychový park plný zelene je realizovaný s podporou Prešovského samosprávneho kraja, Úradu vlády SR a grantu z nórskych fondov s celkovým finančným krytím vo výške 177 000 eur. „Vďaka týmto financiám sa nám podarilo „skultúrniť“ hornú časť amfiteátra, ale zároveň pritiahnuť zaujímavé hudobné telesá a umelcov," uviedol Richard Hympán, koordinátor projektu a zároveň dodal, že všetky akcie, ktoré sa budú v parku realizovať budú pre všetkých návštevníkov bezplatné.

Bezplatná wifi

Dominantou nového kultúrneho parku je montovaná drevená knižnica – tzv. bookBox. Jej hlavnou myšlienkou je voľný prístup ku knihám, tie budú dopĺňané v rámci zberu starých kníh z domácností.

Okrem tlačených kníh budú mať čitatelia k dispozícii bezplatnú wifi, takže môžu čítať knihy aj pomocou čítačiek, notebookov alebo tabletov. Knižnica je zároveň vhodným miestom pre komorné akcie, besedy a hudobné recitály, pričom jej terasa slúži ako pódium pre menšie podujatia, akými sú divadelné predstavenia, koncerty, či premietanie filmov.

Otvorenie v nedeľu

Umenie a kultúra budú zároveň integračným prvkom aj pre mentálne a telesne postihnutých občanov, pre ktorých sú k dispozícií rôzne aktivity, tvorivé dielne, ako aj možnosť prezentovať výsledky ich kreatívnej zručnosti. „Tvorivé dielne nadväzujú na tradíciu benefičných festivalov, na ktorých spolupracujeme už niekoľko rokov. Klienti budú mať možnosť vyskúšať si rôzne spôsoby umenia pod vedením profesionálov,“ popisuje hlbší rozmer projektu Tásler.

Prečítajte si tiež: Prešov sa môže pochváliť zaujímavou novinkou: Milá vecička, čo vyvolá spomienky!

Realizátori projektu veria, že nový mestský park sa stane obľúbeným a vyhľadávaným kultúrnym a oddychovým centrom Prešova. Ich ambície naznačuje už teraz nabitý a bohatý program na najbližšie obdobie. Návštevníci parku sa môžu tešiť na Prešovský kotlík – Majstrovstvá sveta vo varení guľášu, Drinkin festival či sériu hraných filmov. Celú šnúru podujatí a akcií odštartuje slávnostné otvorenie kultúrneho parku, ktoré sa uskutoční už v nedeľu 14. augusta o 17:00 za účasti Swing Time For, Katky Koščovej či Prešovského dixielandu.

foto: ilustračné

V Prešove máme nový mestský park: FOTO ako to tam vyzerá!
14
Galéria
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM