Ľubomír Hudačko Rôzne

Spoznávate prešovskú bytovku na fotke? Toto prvenstvo jej už nikto nevezme!

Obraz Prešova ako ho poznáme dnes vypĺňajú zo značnej časti aj bytové domy. No nebolo tomu tak vždy a bytovky sa tu neobjavili zrazu a naraz.

Ilustračný obrázok k článku Spoznávate prešovskú bytovku na fotke? Toto prvenstvo jej už nikto nevezme!
3
Galéria
Zdroj: Václav Kohlmayer

Do II. svetovej vojny sa naše mesto rozvíjalo spôsobom, ktorý zodpovedal vtedajším ekonomicko-spoločenským podmienkam. Dnes si už Prešov ale bez bytových domov ani nedokážeme predstaviť. Nahliadnite preto s nami trochu do ich zaujímavej histórie.

Pre štátnych úradníkov

Ťažisko výstavby bytov v Prešove bolo kedysi v rodinných domoch či mestských vilách. V medzivojnovom období bolo postavených niekoľko bytových domov, na ulici Plzenskej a jej okolí. Boli to štátne domy určené pre štátnych úradníkov.

„O bytovej výstavbe v Prešove v pravom slova zmysle môžeme hovoriť po roku 1949 do roku 1952. Vtedy bola postavená prvá obytná skupina desiatich domov so 132 bytmi na ulici Svojdomov. Bola to typická tehlová výstavba v konštrukčnom systéme T12. Podobné obytné skupiny vznikli v tomto období na ulici Obrancov mieru a na severnom okraji mesta na ulici Sabinovskej,“ vysvetlil pre spravodajský portál Prešov 24 Václav Kohlmayer z Katedry turizmu a hotelového manažmentu Prešovskej univerzity.

Prvý celopanelový dom

Ako Václav Kohlmayer pokračoval, prvý celopanelový dom bol v Prešove zmontovaný v rokoch 1963–64. Mal pracovné označenie A5. „Je situovaný na rohu ulíc Obrancov mieru a Československej armády,“ dodal Kohlmayer. Ako vyzerá dnes si môžete pozrieť v priloženej fotogalérii.

OBRAZOM: S bytovkou v Prešove je spätá zaujímavosť. Aha, aké prvenstvo jej patrí
3
Galéria
Zdroj: Václav Kohlmayer
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM