Lucia Koscelníková Rôzne

Spoznajte ju aj vy: Dedina, ktorá patrí medzi najstaršie na Šariši

Dedina, v ktorej sa súťaží, športuje a kde to žije aj kultúrou. Obec Kobyly patrí medzi najstaršie na Šariši. V septembri oslávi už 740 rokov.

Ilustračný obrázok k článku Spoznajte ju aj vy: Dedina, ktorá patrí medzi najstaršie na Šariši
Zdroj: archív obce

Kobyly sa nachádzajú vo východnej časti Bartošovskej kotliny. Ležia v okrese Bardejov. Zachované písomné pramene k počiatkom obce dokazujú, že patrí medzi najstaršie na Šariši.

Prvá datovaná listina pochádza z roku 1277. Kobyly sú v listine označené termínom „villa“ (villa Kobula). V preklade to znamená väčší majetkový komplex – panstvo. Ich názov je odvodený od zakladateľov sídla – kráľovských chovateľov koní z 11. až 12. storočia, ktorí mali výsadné postavenie.

Neoddeliteľnú súčasť života tejto dediny tvorí kultúra, jej rôzne prejavy a aktivity. Výrazným špecifikom obce v kultúrnej oblasti je už od päťdesiatych rokov ochotnícka divadelná činnosť. V súčasnosti funguje v obci divadelné zoskúpenie dobrovoľníkov, ktorí už tradične prednášajú výlučne v šarišskom nárečí.

Okrem toho v dedine funguje aj ženský zbor, ktorý čerpá zo studnice ľudových piesní Šariša. Už pre rokom 1980 vznikol miešaný kostolný zbor, ktorý prispieva k zvyšovaniu úrovne rôznych cirkevných slávností.

Viac o tejto dedine sa môžete dočítať TU.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM