Mário Hudák Rôzne

Spoznajte ďalšiu zaujímavú dedinu v našom okolí: Má úrodnú pôdu aj bohatú históriu

Majú tam úrodnú pôdu, dva potoky, tradície, folklór aj bohatú históriu. Prvá zmienka o obci pochádza ešte z roku 1408. Zoznámte sa s dedinou Bartošovce.

Ilustračný obrázok k článku Spoznajte ďalšiu zaujímavú dedinu v našom okolí: Má úrodnú pôdu aj bohatú históriu
Zdroj: archív obce

Bartošovský potok, Bartošovská kotlina, Bartošovské panstvo, Bartošovce. Už len tieto zemepisné názvy svedčia o bohatej histórii a význame obce ležiacej v okrese Bardejov. Kvôli úrodnosti pôdy a blízkosti kráľovského mesta sa tu statkári usadili už koncom 14. storočia. Prvá zmienka o obci pochádza z roku 1408. V minulosti tu boli mlyny, zemanský majer, kúria, papiereň aj preslávená škridliareň s tehelňou.

Pôvodná usadlosť je pomenovaná po zemanovi Bartošovi. Bartošovce mali už v roku 1427 (Bartosfalua) päťdesiat sedliackych domov a boli najväčšou a najdôležitejšou dedinou tzv. Bartošovského panstva, do ktorého patrili aj Osikov, Hertník, Šiba, Kľušov, Hervartov, Richvald a Krivé.

Dnes majú Bartošovce 720 obyvateľov. „Priamo v obci boli dva mlyny, vyšný a nižný, rozvinuté bolo ak tkáčstvo, aj v erbe Bartošoviec máme časť tkáčskych krosien. A keďže tu máme veľmi kvalitnú hlinu, v 17. storočí tu bola aj tehelňa známa v širokom okolí Rakúsko-Uhorska,“ hovorí starosta Václav Hudák.

Celý článok o tejto zaujímavej dedine si môžete prečítať tu.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM