Ľubomír Hudačko Rôzne

Spomienky prešovských mažoretiek na svoje začiatky: Zohnať hudbu bolo náročné a internet len štartoval

Pohybové štúdio Labi vzniklo v septembri 1998, aj keď predchodcom bol súbor Hviezdička. Neexistovali takmer žiadne pravidlá a každý sa uberal svojim originálnym štýlom a smerom. Ako si spomína na začiatky vedúca súboru Eva Labudová a či vznikne kniha o histórii prezradila v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Spomienky prešovských mažoretiek na svoje začiatky: Zohnať hudbu bolo náročné a internet len štartoval
Zdroj: Dnes24.sk

PŠ LABI začínalo v tzv. zlatom veku. Internet bol v začiatkoch a tak dosť náročne zháňali hudbu a vymýšľali choreografie.

Kopírovanie sa vtedy nenosilo

„Čo je podstatné kopírovanie a napodobovanie iných súborov sa vtedy nenosilo. My sme chceli byť svojské, originálne, aby si nás každý pamätal a myslím, že je to tak dodnes,“ spomína jedna zo zakladateliek súboru Labi Eva Labudová. S pomocou a nadšením Jany Brezovej, Zuzany Lukošíkovej a Márie Lyachovej súbor v septembri 1998 založili a otvorili kurzy pre začiatočníčky a súčasne aj súbor senioriek Labi. Mažoretky Hviezdičky sa v priebehu roka stali súčasťou PŠ LABI.

„Obrovské nadšenie a radosť z každej maličkosti sme prežívali všetky trénerky, mažoretky i rodičia spolu a naplno. Za 15 rokov sa u nás vystriedalo mnoho dievčat a tréneriek, zmenil sa charakter a štýl vystúpení mažoretiek a konečne po mnohých rokoch sa tento druh umenia vníma viac ako šport,“ vymenúva.

Podľa nej sa zmenila aj príprava mažoretiek a tréningy, kde museli zaradiť aj tanečnú a baletnú prípravu, s rozvojom mažoretkového športu sa zmenili pravidlá a práca s baton je v súčasnosti oveľa náročnejšia ako kedysi. „Boli roky lepšie i horšie, podobne ako keď dieťa rastie. Z vecí, z ktorých nám bolo kedysi do plaču sa smejeme a nad vecami, z ktorých sme sa smiali nám vystúpia slzy,“ rozpráva Labudová.

Bude mať súbor Labi aj knihu?

Tvrdí, že je ťažko povedať, čo ju najviac potešilo za tých päťnásť rokov. Keď si spomenie na začiatky, obrovskú radosť urobili seniorky, keď na prvých majstrovstvách, ktorých sa zúčastnili obsadili 1. miesto. To bol začiatok a odvtedy prešlo veľa rokov a zúčastnili sa množstva súťaží. „Radosť bola z každej medaily a ťažko povedať, ktorá bola najdôležitejšia. Pre mňa osobne boli všetky súťaže, aj umiestnenia dôležité, pretože vďaka nim sme sa posúvali stále ďalej. Zážitkov bolo ešte viac, mohla by byť z nich aj kniha, ale na to ešte neprišiel ten správny čas,“ povedala.

Dievčatá si okrem dobrej kondície, pekného držania tela, užijú aj mnoho zábavy a navyše sa naučia aj disciplíne a zodpovednosti za seba samú, naučia sa žiť v kolektíve a ak to je potrebné, aj podať pomocnú ruku tomu, kto to potrebuje. „Nie je to fráza, ale naozaj sme ako jedna veľká rodina. To je asi to čo ma na tom všetkom baví – správni ľudia v správnom čase, na správnom mieste, tvorivosť a zábava,“ dodala Labudová.

foto: archív labi

Archívne FOTO mažoretiek Labi: V súbore sa vystriedalo nespočetne mnoho dievčat!
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM