Správy

Spomienky na legendárny film, čo sa nakrúcal pri Prešove: Informácie z prvej ruky, ako to prebiehalo mimo kamier!

Ulice dedinky Okružná v okrese Prešov zaplavilo množstvo členov filmového štábu. Na programe totiž bola udalosť, na ktorú miestni spomínajú dodnes. Film ...kone na betóne sa časom stal legendárnym a teraz máte možnosť dozvedieť sa informácie z prvej ruky, ako to mimo kamier prebiehalo...

Ilustračný obrázok k článku Spomienky na legendárny film, čo sa nakrúcal pri Prešove: Informácie z prvej ruky, ako to prebiehalo mimo kamier!
Zdroj: TASR

V polovici 90. rokov minulého storočia bolo v obci Okružná rušno. Spisovateľka a herečka Milka Zimková spolu s režisérom Stanislavom Párnickým prišla do svojej rodnej dediny nakrúcať voľné pokračovanie osudov Johany Ovšenej.

Obedy v Prešove? Akosi im nechutilo

„Hrávala som divadlo na škole, lebo tu bola taká tradícia Mohla som mať tak 13 rokov a už vtedy sa medzi nami objavila Milka. To bola herečka a zabávačka, všetci sa museli smiať, keď niečo urobila. Vedeli sme, že toto je asi jej osud, lebo mala taký ťah,“ hovorí Magdaléna Bírošová z Okružnej. Rada spomína aj na obdobie, keď sa v ich dedine natáčal film …kone na betóne. Profesionálna kuchárka rozpráva, ako hostila vyhladovaný filmový štáb.

Obedy vraj mali najskôr v Prešove, ale akosi im nechutilo. „Pýtali sa, či nie je niečo na zahryznutie, aspoň slovenský hamburger. Ja reku, čo to je? A oni, že chleba s masťou a s cibuľou. Ach jaj, toho jest, tak sme im narobili chlebov a oni by jedli len toto. Potom sa ma spýtali, či by som im nemohla variť,“ dodáva s úsmevom pani Magda. Rada by vraj išla na nakrúcanie scén, pretože sa chodila pozerať celá dedina, ale mala toľko roboty s varením, že na to nebol čas. Sama by to ani nebola stihla, a tak jej musela pomáhať sestra.

Režisérovi chutili paradajky

„Raz sme varili strapačky s bryndzou alebo s kapustou, už si ani nepamätám. No a oni nie a nie sa vrátiť z natáčania. Keď dorazili, tak pani Kolníková sa nevedela tých strapačiek dojesť. Druhý zas hovorí, ja by som zjedol, ale so slaninou. No a aký problém? Zbehli sme domov, odkrojili kus, spražili a bola bašta,“ vraví Magdaléna. S úsmevom dodala, ako jednému chlapovi ponúkala, či si nedá druhé jedlo, a on jej povedal, že nevládze lebo zjedol sedem tanierov polievky.

Nikdy nezabudne na to, ako sa jej na recept vypytovala Katarína Kolníková, lebo jej sa vraj nikdy nedarilo urobiť halušky také biele, ako jedla tu v Okružnej. Občas vraj filmári okoštovali aj z domácej pálenky, ale veľa vraj nie. „Čo si spomínam, pánovi režisérovi Párnickému chutili naše paradajky. Tie, čo si kúpili v meste, nám dal. Vraj si máme urobiť lečo a tie naše zo záhrady chceli jesť. Nuž, domáce sú domáce,“ hovorí dôchodkyňa z Okružnej.

Natáčalo sa na ihrisku, v krčme a na viacerých miestach. Ľudia sa nechodili len pozerať, ale zahrali si aj v komparze. Scénu s požiarom točili vyše štyri hodiny. Behali vraj po dedine v noci v pyžamách a županoch s vedrami v rukách. Raz hore, raz dole, lebo režisérovi sa to stále nepáčilo. Akí boli všetci prekvapení, že nakoniec vo filme to trvalo len tak krátko. „Dnes, keď to ide v televízii, tak sa díva celá dedina, či sa tam ľudia nenájdu, alebo svojich príbuzných. Je to pekná pamiatka, lebo mnohí už aj pošli na druhý svet,“ uzavrela pani Magda.

Môže vás zaujímať:

Záhada pri obci v Prešovskom okrese: Majú tu niečo, čo ľudia obchádzajú široko-ďaleko!

Preteká cez Prešov a okolie, viete však o nej všetko? 5 zaujímavostí o rieke Torysa, o ktorých ste možno netušili

Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 5 zaujímavostí v okolí Prešova, ktoré by bol hriech nezažiť

Z pôjdu v obci pri Prešove vyhadzovali staré veci: Počas toho však objavili vzácny dokument!

Zažil ničivé požiare v 19. storočí, no i dve svetové vojny: Toto je on, jeden z najvzácnejších stromov v Prešove

na foto: Rodáčka z Okružnej Magdaléna Bírošová

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM