Ľubomír Hudačko Rôzne

Spomienky Evy z Prešova: Kedysi s tisícami ľudí cvičila na štadióne spartakiádu

Spomínate si ešte na spartakiádu? Dnes si mladí možno ani nevedia predstaviť, ako dav ľudí cvičil na štadióne jednotnú choreografiu. Zažila to i Eva z Prešova.

Ilustračný obrázok k článku Spomienky Evy z Prešova: Kedysi s tisícami ľudí cvičila na štadióne spartakiádu
7
Galéria
Zdroj: TASR

Necvičilo sa len na Slovensku, ale aj v Prahe. Vo vtedajšom hlavnom meste Československa sa organizovali celoštátne spartakiády. Viac už si zaspomínala pani Eva z Prešova, ktorá zalovila vo svojich spomienkach na rok 1980.

Do Prahy sa bolo dostať ťažké

„Ohľadom spartakiády išlo o druh najmasovejšieho telovýchovného vystúpenia, ktoré bolo propagandou socialistickej vlasti. Tak to hovoril aj Gustáv Husák, vtedajší prezident ČSSR. Vystupovali sme najprv v telocvičniach, ale neskôr aj na štadiónoch v Prešove a Sabinove. Chcela som však vidieť i Prahu, no bolo ťažké sa tam dostať. Napríklad z našej cvičiacej skupiny tam šlo len šesť z nás,“ spomína si táto Prešovčanka na udalosti spred 37 rokov.

Napokon sa však toto veľké podujatie na pražskom štadióne v Strahove konalo aj s ňou. V jednu chvíľu sa na štadióne nachádzali tisíce ľudí. Eva cvičila, pochopiteľne, v skupine žien. Stále sa hlásili aj noví záujemcovia, napríklad v Prešove ich bolo podľa jej slov v spomínanom roku 8 296. „Na štadión sme sa dopravili okrem autobusu aj metrom, bývali sme v školách a spali na vojenských posteliach. Konali sa k tomu aj kultúrne vystúpenia, spievala tam napríklad aj Marika Gombitová,“ hovorí pani Eva.

V roku 1965 spartakiádu poznačila tragická udalosť, keď na čakajúce deti spadli reproduktory v areáli študentských internátov. Štyri deti vtedy zahynuli.

Sledovaná udalosť

„My sme ale mali reproduktory zabudované v zemi, čím sme hudbu veľmi dobre počuli. Sólo tam vtedy mal Felix Slováček a Waldemar Matuška sa predstavil spevom. Viaceré stupne cvičenia boli povinné ako školské či obvodné. Ja som tam ale sama chcela ísť a tešila som sa. Išlo o veľkolepú sledovanú udalosť a mali sme napriek politickej propagande z toho dobrý pocit. Ten sa mi už potom nezopakoval, pretože na tej ďalšej som sa už nezúčastnila,“ vymenúva okamihy, ktoré jej doteraz ostali v pamäti.

Prvá spartakiáda sa v Prahe konala v roku 1955 a potom bola na programe každých 5 rokov, avšak okrem roku 1970. Vtedy ju zrušili z obavy demonštrácií po skončení Pražskej jari, cvičiť sa nestihlo aj kvôli vpádu sovietskych vojsk. „Naposledy sa uskutočnila pod týmto názvom ešte v roku 1985. Konala sa síce ešte aj v roku 1990, ale už pod iným názvom. Jej prípravu poznačila Nežná revolúcia a už nebola pod politickou propagandou,“ uzavrela spomienky na časy, ktoré si dnešná generácia asi ťažko predstaví. Nezabudnite si pozrieť aj archívnu fotogalériu.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: archívne

Spartakiáda bola masová udalosť: Takto sa kedysi na štadiónoch cvičilo
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM