Ľubomír Hudačko Správy

Spojnica medzi Sekčovom a mestom dostáva novú tvár a je tu čosi zaujímavé: Nápad, ktorý nemá chybu!

Tristometrová spojnica spájajúca sídlisko Sekčov s mestom sa rekonštruuje. S týmito prácami, vďaka ktorým chodník dostane novú tvár, je spojená aj zaujímavosť. V praxi sa totiž úspešne realizuje naozaj pekný nápad.

Ilustračný obrázok k článku Spojnica medzi Sekčovom a mestom dostáva novú tvár a je tu čosi zaujímavé: Nápad, ktorý nemá chybu!
Zdroj: Dnes24.sk

Úsek od začiatku železničného nadjazdu po most na Sekčove, mimoriadne poznačený zubom času, sa bude o pár dní pýšiť novým povrchom a to aj vďaka realizácii zaujímavého nápadu. O obnovu chodníka sa totiž starajú klienti z charity. Na mieste úspešne vyhŕňajú rukávy konkrétne ľudia z Gréckokatolíckej charity Pod Táborom.

Rozhodli sa investovať do chodníka

„Chodník denne využívajú ľudia, ktorí chodia z mesta do mesta. Peniaze sú, máme ľudí, ktorí majú čas, tak sme sa rozhodli, že investujeme do chodníka,“ uviedol vedúci Komunitného centra Pod Táborom Roman Pavlík. Práce vykonávajú konkrétne šiesti klienti, z čoho dvaja z nich sú zamestnaní prostredníctvom projekt úradu práce, štyria cez aktivačné práce.

Práce na chodníku sú zároveň formou terapie, akou sú obnovované ich pracovné návyky. Za tieto práce a technologický postup zodpovedá jeden z pracovníkov, ktorý sám vyšiel z radov klientov. „Sme dobrá partia, vedia to a dobre robia,“ chválil kolegov Pavol Breza, ktorý má bohaté skúsenosti so stavbárskymi prácami a na ktorého partia nedá dopustiť. Iniciatíva vzišla zo strany Gréckokatolíckej charity v Prešove, pracovníkov tamojšieho zariadenia Pod táborom, čo ocenila aj primátorka Andrea Turčanová.

Primátorka vidí uplatnenie aj inde

„Najväčšia vďaka patrí nezamestnaným a klientom, ktorí ukázali, že ak je človek v hmotnej núdzi, neznamená to, že vie len kopať kanály a zametať, ale naozaj vedia robiť aj materiálne veci a robia ich dobre a kvalitne, čoho výsledkom je i tento chodník,“ povedala na mieste prác primátorka a zároveň vyslovila presvedčenie, že spolupráca bude pokračovať aj naďalej.

Riaditeľ Gréckokatolíckej charity v Prešove Peter Valiček totiž potvrdzuje jej slová, že naši nezamestnaní by mali byť využívaní pri obdobných menších prácach v meste. Po vzore obcí, ich uplatnenie primátorka vidí napr. pri opravách dlažby alebo lokálnych vysprávkach na chodníkoch či sídliskách. Na stretnutí dokonca načrtla aj možnosť založenia mestského sociálneho podniku, kde by sa dlhodobo nezamestnaným vytvoril priestor pre prácu.

Ako vysvetlil Peter Valiček o uvedený úsek sa starali od roku 2007, upratovali ho, zametali, kosili v jeho okolí. Teraz poskytli svojich klientov, ktorí majú povinnosť odpracovať pre zariadenie istý časový fond, pomoc pri tejto obnove chodníka predstavoval aj získaný sponzorský príspevok cca 1 000 eur. „Dá sa za málo peňazí urobiť kus práce,“ zhodnotil riaditeľ. Podľa jeho slov by v porovnaní s prácami, ktoré by realizovala dodávateľská spoločnosť, vyšla táto akcia omnoho drahšie.

Čítajte tiež:

Nepríjemné prekvapenie pri oprave prešovskej konkatedrály: Problémy, s ktorými sa nerátalo!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM