Ľubomír Hudačko Kultúra

Speváčka Katka Knechtová (32): Tieto prešovské kapely sa mi osobne páčia...

Pôsobila v zásadných hudobných skupinách, ktoré mali ohlas nielen na Slovensku. Okrem gitary a klavíru mala sen sadnúť si aj za bicie a tak založila The Cubes. Koncertuje, tvorí aj pre filmy a v 2. časti rozhovoru prezradila aj zaujímavosť o nahrávaní skladby Spomaľ. Katka Knechtová (32).

Ilustračný obrázok k článku Speváčka Katka Knechtová (32): Tieto prešovské kapely sa mi osobne páčia...
Zdroj: Dnes24.sk

Katarína sa v súčasnosti teší z toho, že prišlo na rad znovuzrodenie legendárneho miesta v Prešove – amfiteátra, na ktorom už aj vystúpila vlani v rámci Dobrého festivalu s IMT Smile. Bol to návrat na jedno pódium s tromi muzikantmi, s ktorými začínala ako tínedžerka.

Fandím prešovskej hudobnej scéne

S Táslerovcami a spol. účinkovala na amfiteátri ešte aj v čase jeho aktívneho fungovania. Priestor si teda pochvaľuje, má podľa nej neuveriteľnú charizmu: „To bol krásny návrat, ktorý sme si užili. To miesto má tradíciu, charizmu. Veď naši rodičia dodnes spomínajú, ako tam chodili. Bolo mi strašne ľúto, že to nefungovalo. Ja tomuto miestu držím palce, budem rada, ak sa tam niečo bude diať. Sama som chcela prísť na premietanie filmu, ale nevyšlo mi to kvôli povinnostiam,“ povedala.

So skupinou natočila jediný videoklip, k piesni Vrany. Na natáčanie v Bratislave spomínala s úsmevom, bubeník bol na úplne inom mieste ako kapela, Katka čítala knihu a žula zápalku. Dnes je podľa nej výroba videoklipov luxusom. Jeden si ale v podobe singlu Zmier svetlo s tmou dopriala a natočený bol aj druhý k piesni Pocit. Ten však fanúšikom poskytnúť napokon nemohla kvôli finančným problém ľudí, ktorý mali klip zastrešiť.

Prešov je známy svojou nevyčerpateľnou schopnosťou chŕliť talentované kapely, pochádza odtiaľ množstvo skvelých hudobníkov. Speváčka je toho dôkazom a aj ona má svojich favoritov: „Hudbu vo všeobecnosti príliš nepočúvam, ak nemusím, ale prešovským kapelám celkovo fandím. Nemôžem povedať, že mám niekoho vyslovene obľúbeného, ale páčia sa mi napríklad Chiki-liki-tu-a pre ich svojskú hudbu. Tiež mám rada kapelu Mloci. Majú taký náš východniarsky šmrnc. Takisto je mi blízka aj hudba Komajoty, pretože prišli v čase vzniku s niečím novým a páčia sa mi ich tie experimenty, zaujalo ma to. Páči sa mi aj Šarišan, Katka Koščová s Danielom Špinerom či David Kollár,“ priznala.

V skladbe Spomaľ som nehrala na klavíri ja

Niekoľkonásobná bronzová či strieborná slávica na záver dodala pár zaujímavostí o svojom období šťastia, o Prešove a pikošku k skladbe Spomaľ:

  • "Je veľa momentov, keď som šťastná. Mám najradšej, keď sa napojím na žilu inšpirácie a mám tvorivé obdobie. Vtedy sa cítim živá. Keď počujem harmónie a napadnú mi veci, tak je to neopakovateľná vec a napĺňa ma to. Teším sa aj z dobrého jedla na obed a mám veľmi rada jeseň.“
  • „Prešov je úplne iný ako ďalšie mestá. Neviem, čím to je. Ak máme temnú stránku, tak je teda poriadne temná a ak sme šťastní, tak sme extrémne šťastní. Pohybujeme sa na hrane, tie hudobné veci potom tu vznikajú výraznejšie, ako na Západe, jednoznačne si za tým stojím.“
  • "V originálnej verzii som skladbu Spomaľ na albume nehrala ja. Necítila som sa v tom období v najlepšej forme, nahral to Martin Husovský. Potom som za ním išla opýtať sa, či si ju môžem hrať po svojom. Po jeho výkone som si nedôverovala, ale takú vec som sa podľa neho ani nemala pýtať.“

Prvú časť rozhovoru s Katkou si môžete prečítať tu.

Katka Knechtová
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM