Ľubomír Hudačko Rôzne Recept na dnes

Špeciality starých mám zo Šariša, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 4 jedlá, ktoré vás zaručene dostanú

Iný kraj, iný mrav, ale aj odlišné jedlo. Každý kút Slovenska disponuje receptami, ktoré sú charakteristické pre danú oblasť. Tak je to aj u nás, na Šariši. Prinášame vám 4 špeciality našich starých mám, ktoré vám určite zachutia.

Ilustračný obrázok k článku Špeciality starých mám zo Šariša, na ktoré by bola škoda zabudnúť: 4 jedlá, ktoré vás zaručene dostanú
Zdroj: TASR

Typické jedlá, ktoré varili ešte naše staré mamy sa z receptárov dnešných gazdiniek pomaly vytrácajú. A to je neraz na veľkú škodu. Rokmi overené pochúťky by nemali len tak upadnúť do zabudnutia. Aj preto sme sa rozhodli vám priniesť niekoľko tradičných receptov, ktoré v minulosti pripravovali naše staré mamy na Šariši.

Zemiaky, múka, masť, kyslá kapusta a slanina boli typickými surovinami, ktoré sa denne používali v kuchyniach. Príprava pokrmov nebola vôbec zložitá a vyžadovala si aj krátky čas na realizáciu. Postupom času však tieto recepty z kuchýň zmizli. Keď neviete, čo si máte pripraviť na obed či večeru, tak vám prinášame štyri jedlá, ktoré sa kedysi často pripravovali v našom okrese.

Hubová mačanka

SUROVINY: Hrsť sušené húb, cibuľa, slanina, šťava z kyslej kapusty ( 1 liter jušky), cesnak, bobkový list, hrubá múka, soľ, 2 ks nového korenia, 6 ks celého čierneho korenia, mletá červená paprika.

POSTUP: Huby umyjeme a namočíme do vody a medzitým si do hrnca nalejeme jušku, dáme variť, pridáme namočené huby aj s vodou, bobkový list, soľ a korenie. Spolu varíme, až budú huby mäkké. Nakrájame a spražíme si slaninu a na nej orestujeme cibuľu a cesnak. Pridáme 1–2 polievkových lyžíc hrubej múky, opäť spolu osmažíme a pridáme čajovú lyžičku červenej mletej papriky. Zalejeme studenou vodou a vlejeme to do vriacej jušky. Varíme aspoň 5 minút a podávame s hriankami. Dochutiť môžeme polievkovým korením.

Pirohy plnené kyslou kapustou

SUROVINY na cesto pirohov: Múka, soľ, voda.

PLNKA: kyslá kapusta, cibuľa, čierne mleté korenie, slanina.

POSTUP na plnku: Kapustu narežeme na menšie kusy. Na oleji (bravčovej masti) opražíme nakrájanú cibuľu a k nej pridáme nakrájanú kapustu. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a trochu podusíme. Tým plníme pirohy.

POSTUP na cesto: Z múky vody a soli si zamiesime cesto, rozvaľkáme a nakrájame na štvorce. Plníme plnkou z kyslej kapusty. Pirohy stláčame (po šarišsky lipkáme) a uvaríme v osolenej vriacej vode. Uvarené pirohy polejeme rožkvarenou slaninou a cibuľkou.

Pagáče

SUROVINY na cesto: Polohrubá múka, soľ, cukor, dorždie, olej, vajce, mlieko.

PLNKA: Cibuľa, hlávková kapusta, olej, soľ, trochu octu, mleté čierne korenie.

POSTUP na plnku: Cibuľu pokrájame, opražíme na oleji, pridáme nadrobno pokrájanú hlávkovú kapustu, osolíme, okoreníme, prikryjeme a dusíme domäkka. Pred dokončením ochutíme troškou octu. Plnkou potom pagáče plníme.

POSTUP na cesto: Zohrejme mlieko, pridáme cukor a rozmrvíme droždie, z ktorého sa nám urobí kvasok. Preosieme si múku do misky, pridáme soľ a vykysnutý kvasok, olej, vajce a rukami vymiešame hladké nelepivé cesto, ktkoré necháme vykysnúť. Vykysnuté rozdelíme na štyri bochníky. Tie každé zvlášť rozvaľkáme. Na spodný kus položíme plnku a prikryjeme vrchným rozvaľkaným bochníkom. Boky postláčame a dáme na suchý nepotretý plech upiecť do rúry. Po upčení potrieme roztopeným maslom. Nakrájame na trojuholníky a servírujeme. Pagáče sa môžu pripraviť aj so sladkou plnkou (tvarohovou, makovou či orechovou).

Kyšeľ

SUROVINY: Zemiaky, kyslé mlieko, cibuľa, soľ, nakrájaný kôpor a hladká múka.

POSTUP: Zemiaky pokrájame na drobné kocky a uvaríme do polomäkka. Pridáme kyslé mlieko s lyžicou až dvomi hladkej múky, spolu povaríme, osolíme. Na masle opražíme cibuľku do zlatohneda a vlejeme do polievky. Trošku povaríme a servírujeme. Posypeme posekaným čerstvým (sušeným) kôprom.

Môže vás zaujímať:

Top slávy sa im nedostalo, rozhodne však stoja za pozornosť: 5 zaujímavostí v okolí Prešova, ktoré by bol hriech nezažiť

Prešovské cesty očami vodičov: 3 miesta, ktorých sa pri jazdení v našom meste obávajú najviac

Jeho aktivita neostala bez povšimnutia: Prešovčan sa stal Seniorom roka!

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM