Ľubomír Hudačko Rôzne

Španielsky investor mieriaci do Prešova: Zamestnanci majú zarábať viac ako minimálnu mzdu

Španielska spoločnosť Funderia Condals, ktorá plánuje v Prešove investovať 20 miliónov eur a zamestnať asi 300 ľudí, vyváža ročne na Slovensko produkty v hodnote asi 14 miliónov eur. Slovensko je druhý najväčší odberateľ jej výrobkov, dôvodom sú automobilky.

Ilustračný obrázok k článku Španielsky investor mieriaci do Prešova: Zamestnanci majú zarábať viac ako minimálnu mzdu
Zdroj: Dnes24.sk

Tieto čísla by chcela zvýšiť otvorením fabriky v priemyselnom parku Záborské. Ako povedal riaditeľ spoločnosti Josep Maria Noguera, 85 percent ich výrobkov putuje následne do automobilového priemyslu. Príchodom na Slovensko, konkrétne do Prešova, ušetria napríklad na nákladoch na dopravu. V Priemyselnom parku IPZ Záborské chcú otvoriť zlievareň a výrobky z nej by mali ísť najmä do slovenských automobiliek. Riaditeľ však nevylučuje ani výrobu pre železnice či stavebníctvo.

Funderia Condals by chcela novú fabriku neďaleko Prešova otvoriť v máji 2015. Predaj pozemkov jej už poslanci mestského zastupiteľstva schválili, avšak mesto jej má pomôcť aj s vybudovaním elektrickej prípojky. Spoločnosť chce tiež požiadať o investičnú pomoc od štátu.

Do roku 2015 by podľa generálneho riaditeľa spoločnosti malo v Prešove vzniknúť približne 70 pracovných miest a v ďalších rokoch potom nepriamo až 450 miest. O plate zamestnancov zatiaľ nechce hovoriť, potvrdil však, že pôjde o vyššiu ako minimálnu mzdu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM