Správy

So Skladom soli v Prešove majú ďalšie plány: Chcú ho napojiť na železničku!

Nápad, ktorý zrejme mnohých z vás zaujme. So Skladom soli v Prešove, ktorý len nedávno návštevníkov privítal Dňom otvorených dverí, majú ďalšie plány. Chcú ho napojiť na železničku.

Ilustračný obrázok k článku So Skladom soli v Prešove majú ďalšie plány: Chcú ho napojiť na železničku!
Zdroj: Slovenské technické múzeum

Slovenské technické múzeum (STM) v Košiciach za najväčší úspech minulého roka považuje práve rekonštrukciu objektu Skladu soli Solivaru v Prešove. Skonštatoval to na odpočte činnosti a hospodárenia STM za rok 2015 generálny riaditeľ Eugen Labanič.

Bojovali o to 30 rokov

„Bojovali sme o to 30 rokov. Takže o 30 rokov sa podarilo toto dielo obnoviť, pretože v roku 1986 nám zhorelo. Z hľadiska architektúry je to úplne unikátne dielo. Má svoje priority v rámci architektúry aj v Európe a potom aj rozsahovo,“ povedal Labanič na margo rekonštrukcie soľných skladov v Prešove.

Rekonštrukcia si vyžiadala náklady vo výške 3,84 milióna eur. Peniaze získali z regionálneho operačného programu, prioritnej osi Posilnenie kultúrneho potenciálu regiónov, štátneho rozpočtu a prispeli tiež z vlastných zdrojov. Rekonštrukčné práce trvali 11 mesiacov. Sklad soli bude podľa Labaniča na jednej strane pripomínať históriu získavania soli v tomto regióne, ktorý je súčasťou karpatskej soľnej cesty. „Bude tiež propagovať niektoré krátkodobé výstavy, kde by sme radi priblížili naše aktivity,“ dodal.

Sklad by chceli napojiť na železničku

Do budúcna majú v Prešove ďalšie plány. „Sklad soli by sme chceli napojiť na železničku, ktorá v minulosti transportovala sušenú soľ z varne do skladu, kde sa pripravovala na expedíciu,“ prezradil zaujímavé plány Eugen Labanič

Môže vás zaujímať:

V Prešove máme prevádzky, ktorých názov vás hneď chytí za srdce: Žiadna angličtina, ale pravá šariština!

Parkovisko pri Prešovskej univerzite pripomína tankodrom: Dočkajú sa vodiči zmeny? FOTO

Ako naše mesto mení tvár: 5 miest v Prešove, ktoré by ste pred pár rokmi nespoznali, FOTO

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM