Ľubomír Hudačko Rôzne

Snaha o zastavenie exekúcií dôchodcov: Otvorí sa v Prešove špeciálna kancelária?

Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská chce docieliť zastavenie exekúcií dôchodcov, ktorým chcú zobrať majetok kvôli nebankovým subjektom alebo nepoctivým obchodníkom. Navrhuje aj vytvoriť v Prešove kanceláriu, kde by sa mohli podvedení ľudia prísť informovať.

Ilustračný obrázok k článku Snaha o zastavenie exekúcií dôchodcov: Otvorí sa v Prešove špeciálna kancelária?
Zdroj: Webnoviny.sk

Túto snahu podporuje aj predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík, ktorý Jankovskú prijal, aby spolu hľadali riešenia, ako týmto ľuďom pomôcť.

„Chceme, aby sa nediali nekalé praktiky nebankových subjektov. Chceme pomôcť ľuďom, napríklad by išlo o pomoc spotrebiteľským združeniam v regióne kraja Prešov, alebo poskytnutím miestnosti na stretnutia s občanmi, kde by prichádzal aj človek z ministerstva spravodlivosti, kde budeme konkrétne pomáhať občanom, ktorí majú napríklad exekvovaný majetok v dôsledku praktík nebankových subjektov,“ povedala Monika Jankovská.

Zároveň požiadala Krajský súd v Prešove o preverenie všetkých exekučných titulov súvisiacich s dôchodcami a bude požadovať zastavenie exekúcií, ktoré súvisia s nekalými praktikami predajcov alebo nebankoviek. Predseda PSK Peter Chudík uviedol, že v tomto smere by pomohla aj zmena zákona, ktorá by zaručila tvrdšie tresty pre ľudí, obohacujúcich sa na úkor starších. V tomto smere by chcel kraj podľa jeho slov nadviazať spoluprácu s Jednotou dôchodcov a pravidelne informovať týchto ľudí o nekalých praktikách niektorých obchodníkov či nebankových subjektov.

Pomôcť v osvete by mohla aj brožúra, ktorú vydala štátna tajomníčka a hovorí o krokoch, ktoré by mali podniknúť podvedení ľudia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM