Ľubomír Hudačko Správy

Smutná správa z Prešova: Zomrel emeritný prešovský biskup Ján Hirka (†90)

V Prešove zomrel gréckokatolícky emeritný prešovský biskup Ján Hirka (†90). Za prešovského sídelného biskupa ho 21. decembra 1989 vymenoval blahoslavený pápež Ján Pavol II. Biskupskú konsekráciu prijal z rúk kardinála Jozefa Tomka 17. februára 1990 v Prešove.

Ilustračný obrázok k článku Smutná správa z Prešova: Zomrel emeritný prešovský biskup Ján Hirka (†90)
Zdroj: TASR

Ján Hirka sa narodil 16. novembra 1923 v Abranovciach v okrese Prešov. Za kňaza ho vysvätil blahoslavený Vasiľ Hopko 31. júla 1949 v Prešove.

V rokoch 1950–1968, kedy bola totalitným režimom gréckokatolícka cirkev v bývalom Československu zakázaná, zostal verný Bohu, preto bol prenasledovaný a väznený. V roku 1952 ho zatkli a odsúdili na tri roky väzenia. Po amnestii pracoval ako stavebný robotník v Brezne. V roku 1955 ho opäť zatkli a Najvyšší súd v Prahe ho odsúdil na dva a pol roka väzenia a nútené práce v uhoľných baniach.

Po prepustení na slobodu v roku 1958 opäť pracoval ako robotník v Brezne. V roku 1968 sa stal správcom farnosti a dekanom v Prešove. Po obnovení gréckokatolíckej cirkvi v Československu pápež Pavol VI. vymenoval Jána Hirku za administrátora diecézy, ale štátny súhlas na vykonávanie tejto funkcie dostal až v roku 1969.

Emeritným prešovským biskupom sa stal 11. decembra 2002. Má zásluhu na majetkovom vyrovnaní gréckokatolíckej a pravoslávnej cirkvi, zaslúžil sa o zriadenie Gréckokatolíckej teologickej fakulty a gréckokatolíckeho kňazského seminára v Prešove.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM