Správy

Smelé plány v dedinke pri Prešove: Chcú stvoriť útulný park s oddychovou zónou!

Centrum dedinky Radatice zdobí neskoroklasicistický kaštieľ z polovice 19. storočia. No v obci majú aj smelé plány. Chcú vybudovať útulný park.

Ilustračný obrázok k článku Smelé plány v dedinke pri Prešove: Chcú stvoriť útulný park s oddychovou zónou!
Zdroj: TASR

Kaštieľ v dedinke Radatice, ktorá sa nachádza v okrese Prešov, bol pôvodne sídlom tamojších zemepánov, dnes je tu obecný úrad, knižnica a spoločenské miestnosti využívajú aj miestni seniori. Busta Pavla Orságha Hviezdoslava na schodisku pripomína, že tu kedysi bola aj škola.

Prečítajte si tiež: Známe podujatie láka ľudí: Remeselníci, chlieb z hradnej pece a tým to nekončí!

Oddychová zóna

„Myslím si, že vedenie obce i ľudia, ktorí sa pred rokmi zanietene pustili do opravy tejto historickej pamiatky, urobili veľmi záslužnú prácu. Zachránili tak chátrajúcu budovu, ktorá by sa v dnešných časoch revitalizovala len veľmi ťažko,“ konštatovala súčasná starostka Gabriela Viazanková. Pripomenula však, že aj tak bude nutná rekonštrukcia strechy a ďalšie opravy.

Dodala, že s areálom, ktorý je rovnako pamiatkovo chránený, majú ďalšie plány. Investície do okolia by si podľa odhadov mali vyžiadať viac ako 100 000 eur a tie by ho mali premeniť na útulný park. „Chceme tu vytvoriť oddychovú zónu, ktorá by mala slúžiť na stretávanie sa ľudí. Radi by sme tu mali malé pódium, detské ihrisko i fitpark pre našich seniorov. Rovnako by mali pribudnúť stromy a prvky drobnej architektúry. Všetko v súlade so skutočnosťou, že kaštieľ je národnou kultúrnou pamiatkou,“ vysvetlila starostka.

Prečítajte si tiež: V Prešovskom okrese je evidovaných 71 minerálnych prameňov: Ich mapa je už v tlači

Veľká výzva

Doplnila, že v rámci revitalizácie obecného majetku v súčasnosti prebieha aj oprava časti interiéru materskej školy, na čo získali peniaze od rôznych nadácií a z finančnej zbierky občanov. V ďalšom období majú v pláne budovu zatepliť. Pomerne rozsiahlym investičným projektom má byť oprava miestnych komunikácií a chodníkov. Projekt je už vypracovaný, na jeho realizáciu však budú v priebehu nasledujúcich rokov potrebovať okolo 500 000 eur.

Veľkou výzvou pre obec zostáva vybudovanie kanalizácie i vodovodu. Rovnako je potrebné získať zdroje na realizáciu ďalších protipovodňových opatrení, pretože cez obec pretekajú potoky Kujavka, Žarinec a riečka Svinka, ktorá je neslávne známa povodňami s katastrofálnymi následkami.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM