Eva Viestová Rôzne

Nezvyčajné teplo to konečne zabalí: Zažijeme biely víkend, snežiť má v každom kúte

V novembri zaznamenali meteorológovia päť rekordne teplých dní. Cez víkend sa ortuť v teplomeroch prepadne do mínusových hodnôt.

Ilustračný obrázok k článku Nezvyčajné teplo to konečne zabalí: Zažijeme biely víkend, snežiť má v každom kúte
Foto: Eva Viestová

V novembri padali teplotné rekordy

Na Katarínu zaregistrovali hydrometeorológovia v poradí už piaty rekordne teplý deň v tohtoročnom novembri, agentúru SITA o tom informoval hovorca Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) Ivan Garčár.

"V nedeľu 25. novembra dosiahla teplota vzduchu na Chopku plus 4,8 °C, čím tam bol vyrovnaný rekord maximálnej dennej teploty vzduchu pre 25. november z roku 1958. Prúdenie teplého vzduchu od juhu sa prejavuje predovšetkým vo vyšších vrstvách ovzdušia,“ cituje tlačová správa klimatológa SHMÚ Pavla Faška.

Príznakom pomerne teplého počasia pre súčasné ročné obdobie je aj minimálny výskyt mrazov.

„Aj na Lomnickom štíte je teraz teplo, čo ale nie je samozrejme bežné, pretože teplota vzduchu tam v tomto ročnom období môže poklesnúť až pod mínus 20 °C. Napríklad 25. novembra 1989 tam namerali mínus 23°C,“ pokračoval Pavol Faško a dodal, že dlhšie teplé počasie vplýva v týchto polohách aj na snehovú pokrývku.

Čaká nás studený víkend

Súvislá snehová pokrývka sa v týchto dňoch nevyskytuje ani v najvyšších oblastiach Slovenska.

Zmena však podľa predpovede meteorológov príde už tento týždeň. Aktuálny výhľad počasia dáva znať, že v druhej polovici týždňa čaká krajinu ochladenie a mráz.

Vo štvrtok sa začne postupne ochladzovať a v piatok v noci môžeme očakávať teploty pod bodom mrazu.

Víkend bude podobný, zatiaľ čo snežiť má v sobotu len na severe Slovenska, v nedeľu pokryje Slovensko sneh v každom kúte.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM