Rôzne

Slávny prešovský rodák Juraj Kukura: Prevzal patronát na 770. výročím nášho mesta

Herec Juraj Kukura oslavuje 70. narodeniny. Zároveň prevzal patronát nad 770. výročím prvej písomnej zmienky o Prešove, v ktorom sa narodil.

Ilustračný obrázok k článku Slávny prešovský rodák Juraj Kukura: Prevzal patronát na 770. výročím nášho mesta
Zdroj: TASR

Juraj Kukura prevzal patronát nad 770. výročím prvej písomnej zmienky o Prešove, v ktorom sa 15. marca 1947 narodil. Do svojho rodného mesta sa chystá v lete, kedy sa tu budú konať viaceré podujatia v rámci Dní mesta Prešov. O záštitu nad výročím mesta požiadala Kukuru prešovská primátorka Andrea Turčanová.

70. narodeniny

„Maestrovi k jeho narodeninám gratulujem a vyjadrujem úctu k jeho umeniu i poďakovanie za jeho zviditeľňovanie Prešova,“ uviedla Turčanová, ktorá známeho herca nedávno osobne pozvala do Prešova.

Podľa jej ďalších slov je Juraj Kukura pre Prešovčanov jedným z významných rodákov, ku ktorému sa hrdo hlásia a ku gratulantom pri príležitosti jeho 70. narodenín sa vrúcne pripájajú. Kukura natáčal v Prešove televízny film Fragmenty z malomesta, ktorý je o úspešnom americkom novinárovi slovenského pôvodu Blumenfeldovi, ktorého ako židovského chlapca sa podarilo počas vojny dostať na Západ.

Vo filme vidno mnohé zákutia mesta a zahrali si v ňom aj Prešovčania. Juraj Kukura svoju kariéru odštartoval už ako študent stavebnej priemyslovky v roku 1966, kedy si zahral hlavnú úlohu vo filmovom spracovaní románu Tri gaštanové kone. Po ukončení školy úspešne absolvoval odbor herectvo na Vysokej školy múzických umení v Bratislave.

Vyše 100 produkcií

V hlavnom meste začínal v Divadle na Korze, od roku 1971 bol členom divadelného súboru Novej scény a v roku 1976 prešiel do Činohry Slovenského národného divadla. Po emigrácii do Nemecka sa uchytil aj tam, získal angažmán vo viacerých divadlách, hral vo filmoch a natáčal pre televíziu. Mohli ho vidieť aj českí milovníci divadla, účinkoval v pražskom Divadle Komédie a v Činohernom klube. Okrem toho má Juraj Kukura za sebou vyše 100 produkcií vo viac ako 50 krajinách. Od roku 2002 je riaditeľom bratislavského Divadla Aréna.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM