Správy

Slávnostné zastupiteľstvo v Prešove: Laureátmi sa stali herci aj skupina Mloci

Jediným bodom slávnostného zastupiteľstva bolo odovzdávanie verejných ocenení osobnostiam a organizáciám. Získali ich herci Juraj Kukura, Milka Zimková či skupina Mloci.

Ilustračný obrázok k článku Slávnostné zastupiteľstvo v Prešove: Laureátmi sa stali herci aj skupina Mloci
Zdroj: Mesto Prešov

Zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Prešove malo v stredu slávnostný ráz, lebo jediným bodom programu bolo odovzdávanie verejných ocenení osobnostiam a organizáciám. Odborná komisia vyberala spomedzi 17 návrhov na Cenu mesta a z dvoch návrhov na cenu Opálové zrnko. O laureátoch definitívne rozhodli mestskí poslanci. Cenu mesta Prešov získal matičiar a pedagóg Ladislav Matisko, hudobná skupina Mloci a akademik a vedec Karol Vasilko.

Prekvapený Kukura

Cenu určenú pre úspešné firmy Opálové zrnko získala prešovská spoločnosť MP Kanal service, s.r.o. Cenu primátorky mesta Prešov venovala prvá žena mesta Andrea Turčanová prešovským rodákom hercovi a riaditeľovi bratislavského Divadla Aréna Jurajovi Kukurovi, spisovateľke, herečke a scenáristke Milke Zimkovej a vedeckému pracovníkovi v oblasti molekulárnej biológie, biochémie a onkológie Pavlovi Čekanovi, ktorý žije v USA a okrem vedy tam šíri aj východoslovenský folklór.

„Matku a miesto narodenia si človek nevyberá, ale celý život požíva ich lásku. Tak Prešov je mojím rodným mestom. Samozrejme, že ma to prekvapilo, pretože z Prešova na moju adresu neprichádzali roky nijaké signály, vôbec som s tým nepočítal. Takže ma to prekvapilo, že zrazu sú tu ľudia, ktorí eventuálne si moju cestu vážia, ako človeka, ktorý sa tu narodil. Vždy, keď sem prídem, po tých cestách svetom, tak ma to emotívne strašne zasiahne,“ povedal Kukura po prevzatí ocenenia. Divákom v hľadisku zahral jednu etudu zo svojho predstavenia, za čo ho prítomní ocenili standing ovation. Cenu primátorky získal Kukura za rozvoj divadelnej tvorby a kinematografie, hrdosť na svoj rodný Prešov a za angažovanosť pri šírení jeho dobrého mena.

Milka Zimková dostala ocenenie pri príležitosti životného jubilea, za umeleckú tvorbu, divadelnú a hereckú činnosť, neustálu spätosť s rodným regiónom a prezentáciu Prešova doma a v zahraničí.

Ďalší ocenení

Cenu primátorky získal Pavol Čekan za rozvoj vedy v oblasti personalizovanej onkodiagnostiky a biomedicíny, za zviditeľnenie Prešova vo všetkých oblastiach pôsobenia a folklórnych tradícií regiónu a za šírenie dobrého mena svojho rodiska. Ocenenie za neho prevzala krstná mama. Ladislav Matisko získal Cenu za významné zásluhy pri výchove a vzdelávaní mladej generácie a za celoživotnú činnosť pri formovaní národného povedomia Prešovčanov, pri ochrane slovenského jazyka, propagácii národného kultúrneho dedičstva, ľudovej kultúry, umenia a národných tradícií.

Skupina Mloci pôsobí na hudobnej scéne 33 rokov a venuje sa pôvodnej tvorbe. Ich koncerty sú plné humoru, satiry a komických situácií. Doma na ich koncertoch zaznieva šarišské nárečie, ktorým živo komunikujú s obecenstvom. Cenu mesta získala za dlhoročný prínos k rozvoju nezávislej hudobnej scény s osobitým dôrazom na miestnu kultúru a nárečie.

Karol Vasilko získal Cenu mesta za prínos v oblasti vedy, vzdelávania, šírenia dobrého mena doma i v zahraničí, za spoluprácu so strojárskymi firmami v oblasti výskumu a prezentáciu mesta Prešov v medzinárodnom priestore. Ocenenie Opálové zrnko dostala prešovská spoločnosť MP Kanal service, s.r.o., ktorá sa zaoberá problematikou verejnoprospešných služieb a odpadového hospodárstva. Poskytuje služby v oblasti čistenia, monitorovania kanalizácií a výstavby a opráv kanalizačného a vodovodného potrubia. V prípade technickej poruchy alebo havárie na kanalizačnom či vodovodnom systéme v meste sú jej pracovníci k dispozícii 24 hodín denne ako pohotovostná havarijná služba.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM