Ľubomír Hudačko Správy

Sladké plody, ktoré miluje azda každý: Aha, kde môžete zájsť na samozber jahôd!

Červená dobrota z prírody, jahody, sú stále žiadané. Potvrdzujú to aj slová predsedu Okresného výboru Slovenského zväzu záhradkárov v Prešove, ktorá v našom kraji ponúka ich samozber. Preto nás zaujímalo, koľko za samozber zaplatíte a či je citeľný nápor záujemcov.

Ilustračný obrázok k článku Sladké plody, ktoré miluje azda každý: Aha, kde môžete zájsť na samozber jahôd!
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

Zisťovali sme, v akých lokalitách v Prešove a v okolí môžu ľudia prísť na samozber jahôd.

Priemerná cena? 4 eurá

„Samozber jahôd je v Sedliskách, okres Vranov nad Topľou. Nemáme informáciu, aby sa nachádzal aj v okolí Prešova. Čo sa týka cien, iné ceny sú v obchode, iné na trhoviskách. Pultová cena jahôd kolíše medzi 4 až 5 eurami za kilogram, ale firma Agromix ich vo svojom farmárskom dome predáva po 2 eurá za kilogram v Sedliskách a ak si sami nazbierajú tak cena za 1 kilogram je 1,70 eur,“ uviedol pre náš portál Eduard Jakubek, predseda Okresného výboru Slovenského zväzu záhradkárov v Prešove.

Jahody sa v Sedliskách oberajú podľa jeho slov každý deň, podľa vysadenej výmery. „Jahody podľa počasia zberáme každý druhý deň, aby mali možnosť zelené plody rovnomerne dozrievať. Súčasne pri zbere odstraňujeme všetky nahnité plody,“ poznamenáva a jednym dychom dodáva, že ak si ľudia na samozber zvyknú, prídu opäť.

Záujem o pestovanie jahôd narastá

Jahody podľa Jakubeka dozrievajú skoro a sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Pochúťkou nielen pre deti, ale aj dospelých. „Najviac sa pestujú stredne skoro dozrievajúce odrody, ako je neprekonateľná Senga Sengana, Elsanta, Magura, ktoré sú pevné, majú dobrú konzistenciu, sú vhodné na priamy konzum a zaváranie. V záhradke je dobre mať aj skoré i neskoré odrody a dvakrát rodiace, aby sme mali rovnomerne rozložený zber a remontantné jahody nám prinášajú úrodu do neskorej jesene,“ približuje fakty skúsený záhradkár.

Záujem o pestovanie jahôd podľa neho opäť narastá, pretože v záhradke vedia dopestovať jahody s minimálnym použitím chemických prípravkov, čo sa prejaví na chuťových vlastnostiach plodov. Ako predseda dodal, Prešov a okolie má veľmi dobré pôdno-klimatické podmienky na pestovanie jahôd. „V záhradke je potrebné vybrať slnečné miesto a pri pestovaní jahôd dodržať pri výsadbe spon 70 – 80 cm x 30 – 40 cm, aby jahodové trsy mali dostatok priestoru pre rast a rodivosť,“ zakončil na záver.

Prečítajte si aj:

Chutný zázrak z prírody menom baza: Originálne prešovské recepty, poznáte lepšie?

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM