Ľubomír Hudačko Samospráva

Škôlky v Prešove sa budú rekonštruovať. Najväčšie opravy na Jurkovičovej

Väčšie rekonštrukcie sa budú robiť v materských školách na uliciach Jurkovičova, Fraňa Kráľa, Antona Prídavku, Mirka Nešpora a Zemplínskej.

Ilustračný obrázok k článku Škôlky v Prešove sa budú rekonštruovať. Najväčšie opravy na Jurkovičovej
Zdroj: Webnoviny.sk

Mesto Prešov má vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti 20 materských škôl, mnohé z nich potrebujú rekonštrukciu.

Od začiatku letných prázdnin sa začína obmedzená prevádzka materských škôl, no vždy budú otvorené najmenej tri predškolské zariadenia, do ktorých môžu rodičia prechodne nahlásiť aj deti z iných materských škôl, pokiaľ nemajú inú možnosť.

„Počas prvého júlového a predposledného augustového týždňa bude v prevádzke deväť mestských škôl. Posledný augustový týždeň budú k dispozícii už všetky materské školy,“ uviedla hovorkyňa prešovskej radnice Jana Jurčišinová. Harmonogram dovoleniek je zverejnený vo všetkých materských školách a pre verejnosť je dostupný aj na webstránke mesta.

Jurkovičová vyžaduje najväčšiu opravu

V predškolských zariadeniach, ktoré budú v lete mimo prevádzky, sa budú robiť menšie opravy a upratovanie. V piatich materských školách sú naplánované väčšie rekonštrukčné práce. Najrozsiahlejšiu opravu si vyžaduje najväčšia prešovská materská škola na Jurkovičovej ulici s počtom detí okolo 300. Opravovať sa majú aj ďalšie štyri materské školy na uliciach Fraňa Kráľa, Antona Prídavku, Mirka Nešpora a Zemplínskej.

Výberové konanie na dodávateľa prác robil pre mesto cudzí subjekt a išlo o jeden balík služieb pre všetkých päť materských škôl. Zmluva s dodávateľom zatiaľ nebola podpísaná, hoci sa tak malo stať podľa vyjadrenia primátora mesta Pavla Hagyariho už pred tromi týždňami. Primátor to zdôvodnil tým, že zákon o verejnom obstarávaní je komplikovaný a dáva možnosť námietok a obštrukcií, čím sa výberové konanie predĺžilo. Podľa jeho vyjadrenia by ho mali ukončiť do konca tohto týždňa a na budúci týždeň by mala byť podpísaná zmluva. Hagyari uviedol, že najviac peňazí – okolo 350-tisíc eur pôjde na materskú školu na Jurkovičovej ulici.

Podstatnú časť prác by tam mali urobiť počas letných prázdnin. Ide o výmenu okien, novú fasádu a niektoré drobné vnútorné opravy. Súčasťou rekonštrukcie budovy bude aj odstránenie azbestových častí, ktoré sú na niektorých miestach obnažené, aby neohrozovali zdravie detí. V týchto dňoch by sa malo začať aj s verejným obstarávaním na zhotoviteľa rekonštrukcie na ďalšiu materskú školu v Nižnej Šebastovej na Haburskej ulici.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM