Ľubomír Hudačko Rôzne

Silvester a štvornohí miláčikovia: Ako im pomôcť ustáť delobuchy bez ujmy?

Ochrániť psa pred silným hlukom zo silvestrovských delobuchov je jedna z vecí, na ktoré by majiteľ nemal v posledný deň roka zabúdať. Štvornohí miláčikovia totiž vnímajú zvuk 20- až 30-krát intenzívnejšie, ako ľudia. Čo pomôže najlepšiemu priateľovi človeka prečkať delobuchy bez ujmy?

Ilustračný obrázok k článku Silvester a štvornohí miláčikovia: Ako im pomôcť ustáť delobuchy bez ujmy?
Zdroj: TASR

Veterinárny lekár Pavol Čech upozorňuje, že na negatívne účinky silvestrovskej noci na psa je potrebné myslieť už v predvečer posledného dňa v roku. Ako veterinárny lekár pripomenul, pes vníma zvuk 20– až 30-krát intenzívnejšie ako človek, „silvestrovská delostreľba“ mu preto prináša veľký stres. Podľa neho pomôže najviac kombinácia praktických opatrení a liekov na upokojenie.

„Zmierniť ho pomáhajú lieky na upokojenie vo forme tabliet alebo gélu, ktoré vám odporučí veterinárny lekár,“ uviedol Čech. „Ak sa rozhodnete pre tieto lieky, je potrebné ich podať už v predvečer Silvestra a potom na Silvestra ráno, na obed a večer,“ upozornil.

Čech odporúča kombinovať lieky s praktickými opatreniami, ktoré psovi znížia pocit intenzity zvuku silvestrovskej pyrotechniky. „Dajte psovi vatu do uší a ak musí v byte či dome ostať sám, nechajte nahlas pustené rádio či televízor, aby bol predpripravený na zvuky zvonku,“ uviedol Čech. Majiteľom psov takisto odporučil, aby umiestnili ich postieľku počas silvestrovskej noci do stredu bytu alebo domu, teda na miesto, ktoré je čo najviac vzdialené od okien.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM