Michala Halásová Samospráva

Neprejazdné cesty, meškajúce autobusy, uviaznuté kamióny: Podrobnosti TU!

Počasie aj dnes komplikuje na Slovensku život. Pre celé územie krajiny meteorológovia zo SHMÚ vydali viacero výstrah pred silným vetrom, snežením, snehovými jazykmi a závejmi. Východ je zdá sa najkritickejší. Tu sú aktuálne informácie.

Ilustračný obrázok k článku Neprejazdné cesty, meškajúce autobusy, uviaznuté kamióny: Podrobnosti TU!
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

AKTUALITA! Preprava medzi Štrbským plesom a Vyšnými Hágmi momentálne už nie je možná ani prostredníctvom autobusovej dopravy . Na Ceste slobody v úseku od Podbanského až po Vyšné Hágy je silná víchrica. V dôsledku silného vetra popadalo na cestu viacero stromov, tie poškodili aj električkové trakčné vedenie. Spadnutý strom zneprejazdnil aj cestu od Vyšných Hágov v smere na Štôlu.

Pre všetky okresy Prešovského kraja platí výstraha 2. a 3. stupňa pred vetrom a snehom, budú sa tvoriť snehovú jazyky a záveje. Teploty sa vyšplhajú maximálne na -5°C.

Výstrahy:

  1. stupeň pred snehovými jazykmi a závejmi
  2. stupeň pred silným vetrom, v nárazoch o sile víchrice
  3. stupeň pred snežením

V okolí Prešova sú cesty cesty a meškania autobusov rádovo v desiatkach minút. Viacero kritických úsekov je momentálne uzavretých. Na cestách uviazli desiatky nákladných áut a autobusov. Z operačného strediska Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove informovali, že cesta medzi Levočou a Popradom je momentálne prejazdná iba pre osobnú dopravu.

Neprejazdné sú trasy:
Pusté Pole, Hozelec – Úsvit, Lendak – Výborná, úsek Jánovce je prejazdný iba pre osobnú dopravu. Neprejazdný je aj úsek Magura a cesty smerom na Hertník, Cigeľku, Toporec, Geraltov, Žehňu, Mirkovce, Hávku, Zálesie, Dávidov, Cabov, Zámutov a Dlhé Klčovo.

Snehové jazyky a záveje sa naďalej vytvárajú na všetkých druhoch otvorených úsekov ciest. Momentálne ich pokrýva vrstva snehu od jedného do piatich centimetrov. Na celom území Prešovského kraja stále silno sneží. Rýchlosť nárazového vetra, ktorý spôsobuje tvorbu snehových jazykov a závejov dosahuje rýchlosť 10 až 15 metrov za sekundu.

Polícia upozorňuje, že cesty v okrese Kežmarok sú všetky úplné neprejazdné, alebo len ťažko prejazdné. Z operačného strediska KR PZ v Prešove informovali, že úplne neprejazdná je aj cesta v úseku Lipany – Pusté Pole.

Rovnako sú neprejazdné cesty v okrese Bardejov a úsek medzi obcami Zborov a Smilno. Iba v jednom jazdnom pruhu je sprejazdnená cesta v úseku Soľ – Vranov nad Topľou a úplne neprejazdná je cesta medzi Sačurovom a Sečovskou Poliankou.

Momentálne je uzavretá kvôli zlým poveternostným podmienkam a množiacim sa dopravným nehodám aj cesta z Kežmarku do Spišskej Belej. Do mesta Spišská Belá sa už momentálne nedá dostať ani z Tatranskej Kotliny a Starej Ľubovne.

Hraničný prechod do Poľska Vyšný Komárnik je v súčasnosti neprejazdný už pre všetku dopravu.

Slovenský hydrometeorologický ústav predpovedá, že dnes podvečer by sa malo kalamitné počasie skončiť, zároveň však vydal na víkend výstrahu pred nízkymi teplotami. Počas víkendu by mohli teploty v noci klesnúť na -15°C až –20°C

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM