Ľubomír Hudačko Samospráva

Sídlo prešovskej župy dostane novú fasádu: Dôjde ale na výrub drevín v centre mesta

Vynovia fasádu budovy Prešovského samosprávneho kraja, ale padnú pri nej dreviny. Predpokladané náklady by mali dosiahnuť 385 000 eur. Už pred štyrmi rokmi prišlo k opravám strechy, peniaze na ďalšie vynovenia neboli.

Ilustračný obrázok k článku Sídlo prešovskej župy dostane novú fasádu: Dôjde ale na výrub drevín v centre mesta
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Prešovská župa plánuje opravu fasády budovy svojho sídla na Námestí mieru v centre Prešova. Jej realizácia je podmienená výrubom drevín v bezprostrednej blízkosti budovy. „Rozložitý koreňový systém stromov trvalo poškodzuje hydroizoláciu a základy budovy, tienenie spôsobuje trvalé zavlhnutie zatienenej časti fasády, lístie a plody stromov narúšajú statiku balkónov a spôsobujú upchávanie kanalizácie,“ vysvetľuje zástupca riaditeľa Úradu PSK Ján Čopík.

Budova má 64 rokov a kraj začal s jej rekonštrukciou pred štyrmi rokmi opravou zatekajúcej strechy v havarijnom stave, ktorá si vyžiadala 507 000 eur. Na opravu fasády vtedy peniaze neboli. V budove boli postupne vymenené okná za 474 000 eur a v tomto roku sa zrealizovalo hydraulické vyregulovanie a termostatizácia vykurovacieho systému za 71 000 eur. Aby boli doterajšie kroky efektívne, je potrebné ešte rekonštruovať fasádu.

Samosprávny kraj vynaložil čiastku 100 000 eur aj na estetizáciu svojho sídla v interiéri i exteriéri. Oprava schodiska pri hlavnom vstupe do budovy stála 47 000 a výmena výťahu za bezbariérový 52 000 eur. Budova Úradu PSK v Prešove bola postavená ako administratívna budova v rokoch 1948 – 1949. Od roku 1951 slúžila ako sídlo Krajského národného výboru. Od dokončenia stavby nebola nikdy modernizovaná.

foto: ilustračné/Viktor Zamborský

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM