Ľubomír Hudačko Samospráva

Sekčov sa dočkal: Na opravu cesty pôjde takmer milión eur

Niektorí poslanci tvrdia, že suma je neprimerane vysoká, pre Prešovčanov však konečne prišla dobrá správa. Cesta na Ulici armádneho generála Svobodu dostane nový šat, náklady na jej opravu by sa mali vyšplhať na 974 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Sekčov sa dočkal: Na opravu cesty pôjde takmer milión eur
Zdroj: TASR

Komunikácia vo vlastníctve mesta je v havarijnom stave. Počas zimnej sezóny vplyvom negatívnych poveternostných podmienok došlo k masívnemu sieťovému rozpadu vozovky. Pod zlý stav cesty sa podpísala aj tranzitná doprava, pretože po tejto komunikácii prechádzajú ťažké nákladné vozidlá.

Pre zmiernenie nepriaznivého stavu vo februári poslanci schválili peniaze, ktoré sa však využili len na ofrézovanie povrchu vozovky, aby sa zmenšili výtlky. Stanislav Kahanec je presvedčený, že cena za opravu tejto ulice je veľmi vysoká. Tvrdí, že táto časť s dĺžkou asi 1,5 kilometra je približne rovnako dlhá ako mestský úsek cesty. Podľa neho je to tá istá cesta a chodia tam tie isté autá z hľadiska tranzitu. „Keď sme opravovali úsek, ktorý patril PSK, za 360.000 eur získaných vo verejnej súťaži, rátam, že podobná suma by mohla byť aj pre úsek, ktorý zabezpečuje mesto,“ povedal. Zároveň si myslí, že rámcová zmluva, ktorú má mesto uzavretú na základe súťaže s Doprastavom, sa týka bežných opráv a nie súvislej a rozsiahlej rekonštrukcie.

Primátor Pavel Hagyari konštatoval, že nemá prečo pochybovať o predloženom návrhu zo strany dodávateľskej firmy. Dokonca sa obáva, že ak by na tento úsek vypísali novú súťaž, firma, ktorá už raz obstarávanie vyhrala, by sa mohla domáhať svojich práv súdnou cestou. „Ak by sme urobili verejné obstarávanie zvlášť na túto rekonštrukciu, som presvedčený, že by sme našli lacnejšieho dodávateľa,“ povedal hlavný kontrolór mesta Milan Tkáčik.

Poslankyňa Svetlana Pavlovičová uviedla, že je nevyhnutné opraviť komunikáciu, ktorá je dopravným ťahom cez Prešov a slúži pre tranzitnú dopravu. Podľa nej je tento úsek výrazne poškodený a nachádzajú sa tu aj ďalšie prvky ako napríklad autobusové zastávky a podobne. Podobný názor mali aj ďalší poslanci.

Hagyari avizoval, že práce by sa mohli začať v priebehu desiatich dní a koncom leta by mohli byť ukončené. Rekonštrukcia by sa mala financovať formou PPP projektu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM