Samospráva

Šéf krajských cestárov: Verím, že počas zimy bude 12 nových kvalitných sypačov

Cestári sa pripravujú na zimu. V našom kraji je 106 zásahových okruhov na 18 strediskách. Šéf krajských cestárov verí, že cez zimu pribudnú nové sypače.

Ilustračný obrázok k článku Šéf krajských cestárov: Verím, že počas zimy bude 12 nových kvalitných sypačov
Zdroj: TASR

Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK) sa počas zimnej sezóny postará o cesty v Prešovskom kraji, kde už platí operačný plán zimnej služby.

Zásoby doplnili

V porovnaní s predchádzajúcim zimným obdobím došlo len k malej úprave okruhov na strediskách Bardejov, kde cestárom pribudol obchvat mesta. Celkovo je v kraji 106 zásahových okruhov na 18 strediskách, k dispozícii majú 107 posypových vozidiel. Zásoby posypovým materiálom cestári doplnili tento týždeň. Informoval o tom riaditeľ SÚC PSK Vladimír Kozák.

„Predchádzajúca zima bola z tých miernejších, čiže sme ušetrili asi jednu pätinu materiálu. Doplnili sme zásoby na 80 percent, je to chemický posyp alebo prírodné kamenivo. Čo sa týka techniky, nedarí sa nám veľmi v obnove, pretože verejnú súťaž, ktorú sme mali na 12 sypačov, sme nedotiahli do konca. Verím, že v priebehu zimy bude nových 12 kvalitných sypačov a nahradia naše škodovky. Tým sa vytvorí kvalitnejšie prostredie pre našich vodičov,“ uviedol Kozák.

Na poslednom zastupiteľstve PSK poslanci schválili aj presun financií v rámci oblasti dopravy. Čo sa ušetrilo pri rekonštrukcii ciest, môžu cestári použiť na nákup nadstavieb techniky na zimnú údržbu, ktoré pôjdu na podvozky čistiacej techniky. Ide o sumu vyše 167 000 eur.

3015 kilometrov ciest

Kozák nechcel špekulovať na tému počasie. Či bude teplá, alebo tuhá zima, necháva na prírodu. Prvý výjazd tejto sezóny mali 4. a 5. októbra, keď poslali do terénu sedem sypačov. Tie odorali 450 kilometrov podtatranských ciest smerom na bystrickú časť cez horský priechod Vernár. V minulej zimnej sezóne zasahovali po prvý raz 11. októbra.

„Verím, že zima bude pre cestárov kvalitná. Pretože my sneh potrebujeme kvôli zabezpečeniu služieb vo väzbe na cesty prvej triedy,“ uviedol Kozák. Táto činnosť im vytvára zisk. SÚC PSK udržiava celkom 3015 kilometrov ciest, z toho pre Národnú diaľničnú spoločnosť vyše sedem kilometrov ciest (R4 a I/18) a pre Slovenskú správu ciest je to 640 kilometrov ciest prvej triedy. Ostatné cesty druhej a tretej triedy spravuje PSK.

Kozák doplnil, že cestári nemajú radi zimu okolo nuly. Vtedy sa tvoria hmly a poľadovica, zásah je možný iba chemickým posypom. Výkyvy teploty nad a pod nulou najviac ničia cesty. SÚC PSK v uplynulých rokoch rozšírila informačno-technologické systémy pre cestnú dopravu. V súčasnosti má zavedené monitorovacie systémy a meteorologické stanice, niektoré aj s kamerovým systémom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM