Michala Halásová Kultúra

Šarišský hrad sa zmení na oázu umenia: Film, hudba a aj divadlo!

Šarišský hrad sa premení na oázu umenia a filmu. Návštevníci sa môžu tešiť na koncerty Thieryho Ebama a Doroty Nvotovej, pripravené sú prednášky z ich ciest. Hlavným ťahákom bude premietanie filmu Návrat rysov za účasti režiséra Tomáša Hulíka.

Ilustračný obrázok k článku Šarišský hrad sa zmení na oázu umenia: Film, hudba a aj divadlo!
Zdroj: Dnes24.sk

Všetko sa uskutoční už 3. augusta. „My Slováci si ani neuvedomujeme, že sme tiež exotickí. Chceme pritom vždy spoznávať niečo iné, ale nie to naše,“ objasňuje výber témy Peter Vlkovič z OZ Nový Film. Samotnú exotiku podčiarkuje aj výber hostí, ktorí tento rok prídu na Šarišský hrad.

Kým Dorota Nvotová bude rozprávať o Nepále, práve tú našu exotiku predstaví režisér Tomáš Hulík nielen v diskusii, ale hlavne svojim filmom Návrat Rysov. „Boli to pre mňa dva najkrajšie strávené roky. Útek z civilizácie a starostlivosť o to najnutnejšie, o prežitie a etablovanie sa dvoch rysích mláďat v divočine národného parku Veľká Fatra, o psa Lilicu, hydinu, ktorú sme mali na dvore chaty a o úplne „banálne veci“, ako mať dostatok dreva na kúrenie, čo jesť a pod. Pritom sme nemali žiadne telefóny či internet a kúpeľňu sme mali v potoku,“ spomína režisér na vznik filmu.

V programe, ktorý začína už o 14:00 sa objavia okrem filmu a hudby aj divadlo a fotografia.** Pre deti zahrá divadlo Portál predstavenie o Pyšnej princeznej, celý detský kútik bude mať na starosti OZ Haliganda**. Takisto si budú môcť návštevníci pozrieť výstavu fotografií s exotickou tematikou.

Zaujímavé prednášky povedú Dorota Nvotová (Nepál v duši), Vlado Dudlák (Po stopách Mórica Beňovského – Madagaskar) a Tomáša Hulíka (Slovensko ako exotická krajina). Mária Maľaková predstaví na módnej prehliadke pätnásť exotických modelov. Pre návštevníkov je zabezpečená kyvadlová doprava z parkoviska na hradný vrch.

foto: Peter Ilenčík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM