Ľubomír Hudačko Rôzne Rôzne

Šarišské názvy ovocia a lesných plodov v Prešove používame na kilá: Viete ale aj to, čo sú kosmatki alebo šverboritki? :)

Nielenže niektoré často konzumujeme, ale hlavne ich denne na kilá nazývame šarišským nárečím. Poznáte aj tieto názvy ovocia a lesných plodov, ktoré používame v Prešove? Schválne, či viete, o čo ide, ak spomenieme šverboritki či kosmatki :)

Ilustračný obrázok k článku Šarišské názvy ovocia a lesných plodov v Prešove používame na kilá: Viete ale aj to, čo sú kosmatki alebo šverboritki? :)
Zdroj: TASR

Ich názvy sú známe naprieč celým východom. Aj v Prešove totiž používame šarišské ekvivalenty ovocia a lesných plodov. Okrem toho, že ich denne konzumujeme, vieme si ich aj v obchode vypýtať nám dobre známym spôsobom.

Vedzte teda, že ak spomenieme napríklad kosmatki, ide o egreše. „Na Šariši sa im hovorí kosmatki, ale napríklad na Spiši sú to mohengi. Takisto čučoriedky majú viacero názvov, buď sú to borufky, alebo borovnice,“ vysvetlila nám milovníčka šarišského nárečia Prešovčanka Ľudmila (65).

Zaujímavý až vtipný ekvivalent v sebe nesú aj lesné plody trnky a šípky. Tie majú v našom nárečí skutočne netradičné pomenovania. „Trnky voláme tarnigi a šípky sú samostatná kategória. Lepšieho názvu asi ani niet. Šverboritki sa nazývajú preto, lebo svojimi jemnými vláskami najprv svrbia pri konzumácii na jazyku. No a potom svrbia ešte počas návštevy tolaety. Preto šverboritki,“ smeje sa Prešovčanka. Ruku teda na srdce, vedeli ste, o ktoré ovocie či lesný plod ide prv, než ste si prečítali preklad? :)

Ovocie v šarištine Ovocie v slovenčine
čarnice ostružiny černicové
jablučka jablká
borufki, borovnice čučoriedky
baracki marhule
šľifki slivky
kosmatki egreše
vinički ríbezle
hrižaca diňa melón
tarnigi trnky
šverboritki šípky

Môže vás zaujímať:

Šarišské nárečie má stále čo ponúknuť: Bez týchto 35 výrazov do Prešova ani nechoďte! :)

Východniarske výrazy, ktoré majú zmysel aj v angličtine: Top pojmy, na ktoré určite odteraz nezabudnete :)

20 najlepších východniarskych výrazov: Ruku na srdce, ktoré denne používate vy? :)

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM