Rôzne Rôzne

Šarišská obec v Prešovskom okrese: Jej niekdajšie názvy by ste len tak neuhádli!

Jej história siaha až do 12. storočia, kedy ju mali založiť hraničiari. V dokumentoch sa prvýkrát spomína v roku 1283, usadlosť vtedy daroval panovník hájnikom kráľovských lesov. Reč je o šarišskej obci v Prešovskom okrese, ktorej však niekdajšie názvy by ste len tak neuhádli.

Ilustračný obrázok k článku Šarišská obec v Prešovskom okrese: Jej niekdajšie názvy by ste len tak neuhádli!
Zdroj: TASR

Od svojho vzniku mala dedina mnoho názvov. Volali ju Asguth, Hasbuth, od roku 1927 Hažgut, dnešné pomenovanie má od roku 1948.

Z rozprávania starých rodičov

V súvislosti s touto obcou pod kopcom Haľagoš v doline Dlhého potoka sa v jej histórii spomínajú dve staré šľachtické rodiny. Miestnym obyvateľom pripomínajú tamojších zemepánov už len rodinné hrobky Körtvélyessyovcov a Bothovcov. Starí ľudia v Podhoranoch si spomínajú hlavne na Bothovcov, ktorí ešte v prvej polovici 20. storočia vlastnili pozemky okolo Podhorian.

Z rozprávania svojich starých rodičov sa o nich niečo dozvedel aj Jozef Maťaš. „Pôvod mali maďarský a boli kalvínskeho vyznania a to vidno aj na rodinnej hrobke, kde majú erb a symbol kalvínov. V našej obci údajne na svojich majetkoch zamestnávali tri štvrtiny obyvateľstva,“ hovorí Maťaš. Jeho starí rodičia u Bothovcov robili. Dedo bol osobným šoférom, pretože majiteľ mal auto. Babka pracovala u správcu, ktorý sa staral o veľkostatkárove majetky.

O zamestnancov sa starali

Kúria Bothovcov sa nachádzala v strede dediny, bola však niekoľkokrát prestavaná, takže dnes zvonku nepripomína panské sídlo. V objekte sa nachádza obecný úrad. „Hovorilo sa, že to neboli zlí ľudia. Prácu dedinčanom dali a poplatili toľko, koľko sa dohodli. O svojich zamestnancov sa vraj starali,“ dodáva Maťaš. Začiatkom 70. rokov bol jeden z potomkov šľachtickej rodiny na návšteve v Podhoranoch. Maťašovho deda dokonca našiel v susednej dedine, lebo tam pracoval.

Druhýkrát sa bývalému zamestnancovi ohlásil začiatkom marca v roku 1987, že by ich rád navštívil. „Napísal im, že zaplatil opravu rodinnej krypty a poprosil deda, aby mu na to dohliadol. V liste im poslal na prilepšenie 25 dolárov,“ povedal Maťaš. S pozostalými tohto šľachtického rodu je v spojení aj vedenie obce. Starosta Richard Bechera verí, že v najbližšom období sa im podarí s rodinou dohodnúť a pustiť sa do generálnej opravy hrobky, ktorá je síce majetkom rodiny, ale aj súčasťou histórie Podhorian.

Môže vás zaujímať:

Priorita na rok 2016 v obci pri Prešove je jasná: Pred sebou však majú ešte roboty ako na kostole!

Záhada pri obci v Prešovskom okrese: Majú tu niečo, čo ľudia obchádzajú široko-ďaleko!

Pri Prešove otvorili komunitné centrum: Základy postavila obec ešte pred 21 rokmi, ako dekoratívny prvok použili kameň

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM