Ľubomír Hudačko Rôzne

Šanca vypočuť si ich komunikáciu naživo: Európska noc netopierov bude opäť v Prešove

V Ekoparku Holá hora v Prešove sa chystá zaujímavá akcia. Šancu tam počas Európskej noci netopierov budete môcť počuť napríklad aj ich komunikáciu.

Ilustračný obrázok k článku Šanca vypočuť si ich komunikáciu naživo: Európska noc netopierov bude opäť v Prešove
Zdroj: TASR

Už 4. ročník podujatia sa uskutoční 25. augusta 2016 od 16.00 v Ekoparku Holá hora. Pre najmenších sú pripravené tvorivé dielne, kde si môžu zhotoviť masku či maketu netopiera. Svoje vedomosti a šikovnosť si preskúšajú v hre „Hľadači netopierov“, kde budú hľadať ukryté indície.

Prečítajte si tiež: Deň, na ktorý sa môžu tešiť aj dospelí: Parádna akcia v zrekonštruovanom Solivare!

„Pre všetkých, ktorí prídu v kostýme netopiera alebo prinesú počas celého dňa do Ekoparku vlastnoručne nakreslený obrázok netopiera, čaká odmena. Na akcii sa účastníci dozvedia informácie zo života netopierov od pracovníkov Štátnej ochrany prírody SR, ktorí odpovedia na všetky zvedavé otázky, porozprávajú o záchrane netopierov v Chovnej stanici v Prešove a zároveň predstavia najnovšie metódy pri výskume a ochrane netopierov,“ uviedla Marta Hrešová z Regionálneho centra ochrany prírody v Prešove.

Prečítajte si tiež: Do Prešova mieri známy medzinárodný festival: Môžeme sa tešiť na Ekotopfilm

Jednou z nich je aj určovanie druhov netopierov na základe ich hlasu. Netopiere na lov využívajú echolokáciu založenú na vysielaní vysokofrekvenčných zvukov v pravidelných intervaloch, pričom počúvajú ich ozvenu odrážajúcu sa od okolitých predmetov. Pre každý druh je frekvencia hlasu a intenzita tónu špecifická a za pomoci prístrojov bat-detektorov je možné určiť o aký druh netopiera ide.

Počas akcie budú mať návštevníci možnosť vyskúšať prácu s detektorom a vypočuť si netopieriu „komunikáciu“ naživo. Každoročne sa na prelome augusta a septembra konajú vo viac ako 30 štátoch rôzne prednášky, výstavy, ukážky výskumu netopierov a ďalšie aktivity približujúce ľuďom život netopierov. Podujatie pomôže priblížiť širokej verejnosti túto skupinu živočíchov, ktorá má svoje miesto v prírode a je pre človeka veľmi užitočná.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM