Ľubomír Hudačko Samospráva

Šanca nájsť si nový džob: Pri Prešove má vzniknúť nová fabrika, zamestná sa 450 ľudí

Do Prešova mieria Španieli, Šarišania majú šancu získať novú prácu! Stane sa tak v prípade, ak rokovania medzi mestom a španielskou spoločnosťou Funderia Condals dopadnú pozitívne. Vzácni hostia si totiž určili aj podmienky, o ktorých sa bude ďalej diskutovať.

Ilustračný obrázok k článku Šanca nájsť si nový džob: Pri Prešove má vzniknúť nová fabrika, zamestná sa 450 ľudí
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavným bodom bol podpis Memoranda o spolupráci medzi mestom a španielskou spoločnosťou Funderia Condals. Za Memorandum podpísal primátor Pavel Hagyari, za španielskeho investora zástupca spoločnosti Josep María Noguera, účastným bol aj významný hosť, španielsky veľvyslanec J. E. Félix Valdés a predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík.

Cena bude vyplácaná v splátkach

Španielsky investor definitívne potvrdil záujem preinvestovať 20 miliónov eur v IPZ Záborské, čím by sa v Prešove v najbližšom období vytvorilo ďalších cca 300 nových pracovných miest. Podpisom memoranda zmluvné strany vyjadrili spoločný záujem na výstavbe a spustení prevádzky podniku spol. Funderia Condals S. A. Hutnícka spoločnosť, ktorá bude žiadať o investičný stimul od štátu vo výške 2 mil. eur, prejavila predbežný záujem o kúpu pozemkov v priemyselnom parku o výmere 3,5 ha.

Konečná kúpna cena pozemkov bude predmetom rozhodnutia Mestským zastupiteľstvom, ktorá bude postupne vyplácaná v splátkach. Mesto v rámci potenciálnej investície využije všetky svoje možnosti žiadať o dotáciu štátu v súvislosti s elektrickou energiou. „Veríme, že po štyroch rokoch našich úvah etablovať sa na Slovensku, sa nám projekt zlievarne a spustenie prevádzky v Prešove podarí do roku 2015,“ vysvetlil zástupca spoločnosti Josep María Noguera.

Pozitívny bod

„Je pozitívne, že napriek dlhodobo pretrvávajúcej zlej ekonomickej situácii v Európe sa práve v regióne Prešova chce etablovať ďalšia významná investícia, ktorá vytvorí niekoľko stoviek pracovných miest,“ uviedol pri podpise primátor Prešova Pavel Hagyari a zároveň dodal, že to považuje za ďalší prínosný a pozitívny bod pri rozvoji mesta Prešov a regiónu pri znižovaní nezamestnanosti a vytváraní pracovných miest pre mladú generáciu.

V podobnom duchu sa na príchod potenciálneho investora vyjadril aj predseda PSK Peter Chudík, ktorý je pripravený pomôcť v maximálnej možnej miere. „Mali by sme urobiť všetko preto, aby sme každú takúto požiadavku prejednali, aby sme urobili všetko preto, aby ľudia mali zamestnanie. Samozrejme, budeme spoločne rokovať aj s ministerstvom hospodárstva, aby mesto Prešov mohlo dostať určitú čiastku peňazí na elektrickú prípojku v dĺžke 1,5 km a 16 mW,“ povedal na tlačovej besede župan.

V SR pôsobí 70 španielskych firiem

Túto investíciu vysoko pozitívne hodnotil aj J. E. Félix Valdés, ktorí považuje výrobu španielskych fabrík za inovatívnu, konkurencieschopnú a príchod tejto spoločnosti je podľa jeho slov toho dôkazom. „Dnes pôsobí na Slovensku 70 španielskych firiem a táto investícia by bola ďalším pozitívom nielen v ekonomickej oblasti,“ konštatoval španielsky veľvyslanec.

Spoločnosť bola založená v roku 1976, Condals Foundry, Inc. je konštruovaná a vybavená na výrobu stredných a veľkých sérií šedej a tvárnej liatiny. Každodenná činnosť je zameraná na prísnu kontrolu kvality, perfektné prevedenie, dôsledné dodržiavanie stanovených pravidiel a termínov. Hlavným cieľom spoločnosti je poskytnúť plnú spokojnosť zákazníkov, poskytnúť spoločnosti a trhu vysoké technické riešenie tvárnej liatiny s využitím prostriedkov umožňujúcim efektívne využívať materiál, pracovnú silu a životné prostredie a s využitím metód riadenia business excellence.

Pred časom vznikol aj Lear a Honeywell

Záujmom spoločnosti sa bolo vždy prispôsobiť technologickému pokroku, inovácia je jednou z najväčších výziev. Integrovaný systém riadenia s certifikáciou zabezpečil spoločnosti niekoľko prestížnych uznaní a významných ocenení na medzinárodnej úrovni kvalifikovanými inštitúciami za úroveň kvality, šetrenia životného prostredie a prevencie pracovných rizík.

Za posledných šesť rokov sa v Prešove napriek ekonomickej a hospodárskej kríze etablovali dve veľké investície – spoločnosť Lear a Honeywell. Popri americkom výrobcovi turbodúchadiel Honeywell sa v krátkom období vytvoril spoločný podnik FTE automotive s dánskou spoločnosťou SBS, americký výrobca dielcov automobilových sedadiel Lear Corporation Seating Slovakia plánoval vytvoriť do dvoch rokov dvesto nových pracovných miest v Prešove, vznikla E-Confection a spoločnosť Cemm Thome, ktorá zamestnáva viac ako 800 ľudí rozširovala svoju výrobu.

Redakciu Prešov24 informovala Veronika Kmetóny-Gazdová

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM