Ľubomír Hudačko Samospráva

Samospráva schválila rozpočet na budúci rok: Na čo použije kraj najviac financií?

Rozpočet na rok 2015 je schválený. Aspoň, čo sa týka Prešovského samosprávneho kraja. V príjmovej časti má byť oproti vlaňajšku vyšší o 870 000 eur. Na čo sa použije najviac financií?

Ilustračný obrázok k článku Samospráva schválila rozpočet na budúci rok: Na čo použije kraj najviac financií?
Zdroj: TASR

V časti výdavkov je rozpočet PSK vyšší o 12,381 milióna eur, čo je spôsobené presunom nevyčerpaných finančných prostriedkov poskytnutých v roku 2014 na europrojekty.

Plánovaná valorizácia miezd

„V roku 2015 bude PSK hospodáriť s objemom viac ako 174 miliónov eur. Ak však zoberieme rozdiel príjmov a výdavkov, rozpočet vykazuje schodok viac ako 15 miliónov eur. Tento schodok je krytý finančnými príjmovými operáciami, a to zdrojmi, ktoré boli pridelené v roku 2014 napríklad na europrojekty, ktoré prechádzajú do použitia v roku 2015 v objeme 2,632 milióna eur, ako aj zostatkami minulých rokov v objeme 6 miliónov eur z rezervného fondu. Zároveň plánujeme použiť aj úverové zdroje 8,3 milióna eur. Po zakomponovaní finančných operácií sa rozpočet stáva vyrovnaným v súlade s platnou legislatívou,“ uviedla vedúca odboru financií Úradu PSK Mária Holíková.

Bežné príjmy kraja budú vo výške viac ako 154,82 milióna a bežné výdavky 152,60 milióna eur. Kapitálové príjmy tvoria sumu 2,35 milióna a výdavky 19,78 milióna eur. Ako ďalej uviedla Holíková, v budúcom roku je v rozpočte plánovaná valorizácia miezd pedagogických zamestnancov, ale aj zamestnancov vo verejnom sektore.

Najviac na vzdelávanie

Najviac financií je v programovom rozpočte vyčlenených na školstvo a vzdelávanie, a to vo výške 71,25 milióna eur, na dopravu a komunikácie dá kraj 35,044 milióna eur a na sociálne zabezpečenie 26,40 milióna eur. Zastupiteľstvo schválilo tiež návrh rámcovej úverovej zmluvy s Európskou investičnou bankou na 25 miliónov eur, no PSK nemusí podľa Holíkovej pristúpiť k jeho plnému prečerpaniu.

Kraj môže sumu čerpať najbližšie tri roky. To, na aké investičné akcie PSK financie použije, bude predmetom ďalších rokovaní a budú schvaľované na rokovaniach zastupiteľstiev v budúcom roku. Podľa predsedu PSK Petra Chudíka by 50 % zo sumy 25 miliónov eur mohlo ísť na cesty. Suma 8,3 milióna, ktorú budú žiadať už v januári, by mohla byť z väčšej časti použitá na opravu kultúrnych stánkov v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, o tom však rozhodnú poslanci.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM