Ľubomír Hudačko Správy

Rozpočet Prešova znamená aj peniaze pre zariadenia seniorov: Koľko na ne poputuje?

Rozpočet mesta na rok 2015 je v príjmovej aj výdavkovej časti zostavený v sume 59 268 260 eur. Z neho poputujú čiastky aj na zariadenia pre seniorov. Aká suma sa dostane na vylepšenie a skvalitnenie služieb poskytované pre najstarších?

Ilustračný obrázok k článku Rozpočet Prešova znamená aj peniaze pre zariadenia seniorov: Koľko na ne poputuje?
Zdroj: TASR

Vo výdavkovej časti je návrh rozpočtu spracovaný podľa rozpočtovej klasifikácie v členení podľa jednotlivých programov. K rozpočtu sa v nedávnej dobe vyjadrila aj primátorka Andrea Turčanová.

Primátorka o projekte

„V tomto roku nejdeme takmer do žiadnych investičných akcií, jediný veľký investičný projekt, ktorý je z európskych fondov, je oprava Zariadenia pre seniorov na Veselej ulici,“ uviedla primátorka.

Projekt bude financovaný z európskych fondov. V sociálnej oblasti chce mesto realizovať dva projekty – Národný projekt terénnej a sociálnej práce a Projekt komunitného centra. Spomínaný projekt zariadenia pre seniorov Náruč na Veselej ulici v Prešove ukrojí v rámci bežných výdavkov podľa schváleného rozpočtu 1 347 271 eur. Finančné krytie prevádzky Zariadenia pre seniorov je zabezpečované dotáciou zo štátneho rozpočtu, vlastnými príjmami a dotáciou na dofinancovanie prevádzky zariadenia z príjmov mesta.

Financie poputujú aj na Cemjatu

Zámerom je zvyšovanie kvality sociálnej služby pre občanov mesta. „V záujme zvyšovania kvality sociálnych služieb budú finančné prostriedky využité na zabezpečenie efektívnej prevádzky a obnovu jestvujúcich zariadení. Prioritou je debarierizácia a humanizácia priestorov. Dôležitú úlohu pri skvalitňovaní služieb zohráva vzdelávanie zamestnancov, preto budú finančné prostriedky vyčlenené aj na tento účel,“ uvádza komentár v zverejnenom rozpočte. V zariadení je 150 klientov a využiteľnosť kapacity sa plánuje v 100%-nej miere.

Okrem toho financie poputujú aj pre Zariadenie pre seniorov Harmónia v Prešove, časť Cemjata. Na zabezpečenie a vynovenie chodu zariadenia poputuje celkom 1 352 480 eur. Cieľom Zariadenia pre seniorov Harmónia, Prešov – Cemjata v horizonte rokoch 2013 –2016 je kvalitne poskytovanie sociálnych služieb.

Bezbariérovosť a komfort

Za nevyhnutné sa považuje zabezpečenie bezbariérovosti na všetkých oddeleniach, zvýšenie komfortu poskytovaných služieb materiálnym vybavením izieb a spoločenských priestorov a ich estetizácia. V rámci poskytovania kvalitných sociálnych služieb sa plánuje zvýšiť pre prijímateľov ponuku terapeutických a voľno-časových aktivít.

Tie budú poskytované odborným personálom, pričom pri poskytovaní sociálnej služby prijímateľov sa vychádza z individuálnych potrieb každého prijímateľa. Medzi terapeutické programy, ktoré doposiaľ realizujú v rámci poskytovaných služieb patrí canisterapia, tréning pamäte, biblioteria, ergoterapeutická činnosť – ako terapia prácou.

Uvedené aktivity by sa mali rozšíriť a zamerať sa na terapiu hlavne pre prijímateľom sociálnych služieb, ktorým bola diagnostikovaná Alzheimerová choroba. Uvedená terapia si vyžaduje odborný personál a rôzne terapeutické pomôcky.

Pri plánovaní a zabezpečovaní aktivít pre seniorov sa plánujú upraviť v nasledujúcom období vonkajšie priestory zariadenia, a to hlavne úprava priestoru Zóny oddychu, ktorá je využívaná aj obyvateľmi mesta Prešov. Uvedené priestory v budúcnosti majú slúžiť aj pre aktivity komunitného charakteru a to spoločenské aktivity našich seniorov a seniorov mesta Prešov, spoločné stretnutia seniorov s mladými ľuďmi, čím chceme minimalizovať u našich seniorov pocit istej izolácie, či sociálneho vylúčenia.

Mohlo by vás zaujímať:

Rozpočet Prešova je už schválený: Čakajú nás veľké investície? Slová primátorky hovoria za všetko

Samospráva schválila rozpočet na budúci rok: Na čo použije kraj najviac financií?

Delili sa peniaze od Európskej investičnej banky: Do Prešova poputuje vyše milión eur!

V kraji sa rozdeľovali milióny € na cesty: Na prestavbu tejto prešovskej ulice vyčlenili vyše 500 000 eur

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM