Webnoviny - Rôzne

ROZPOČET: Košice budú rozdeľovať, Prešov ešte nie

Košice a Prešov rozhodujú o budúcnosti svojich rozpočtov. V metropole východu sa dohodli na jednotlivých položkách rozpočtu, ale v metropole Šariša bol návrh stiahnutý primátorom.

Košice zvýšia výdavky o 2 mil. € Košickí poslanci budú na štvrtkovom rokovaní rozdeľovať vyše 1,98 milióna eur, ktoré mesto dostalo ako doplatok podielových daní fyzických osôb zo štátneho rozpočtu. Okrem toho v úprave sa navrhuje čerpanie krátkodobého úveru vyše 8,8 milióna eur. Stane sa tak v rámci už šiestej úpravy tohtoročného rozpočtu.

Poslanci by mali schváliť návrh na zvýšenie bežných výdavkov o vyše dva milióny eur, z čoho na program zdravé mesto má ísť vyše milión a školy by mali mať pridaných 600 000 eur. Vyše šesť miliónov eur je plánovaných na kapitálové výdavky, z čoho až 5,7 milióna má isť na program Plánovanie, manažment a kontrola na prípravu a spoluúčasť na rozvojových projektoch mesta hradených z európskych fondov.

Vyše 600 000 eur majú dostať aj mestské časti. Návrh predpokladá aj dotáciu pre košický mestský futbalový klub, kde je mesto akcionárom, vo výške 120 000 eur, pričom ďalších 100 000 eur by mal dostať aj Basketbalový klub Dobrí Anjeli.

Na rokovaní mesto predloží aj odpočet za štyri roky. Ďalším bodom programu je aj návrh Doplnenie a úprava štatútu Košice – Európske hlavné mesto kultúry, n.o. a viacero návrhov na zmenu územných plánov niektorých mestských lokalít.

Prešov o rozpočte na budúci rok ani nerokovali Návrh rozpočtu mesta Prešov na budúci rok s výhľadom na roky 2012 – 2013 sa nedostal na rokovanie dnešného mestského zastupiteľstva. Hneď v úvode rokovania ho z programu stiahol primátor mesta Pavel Hagyari s odôvodnením, že to nechá na nových poslancov. Návrh rozpočtu neodobrili pred dvomi týždňami ani členovia mestskej rady. Podľa návrhu celkové príjmy rozpočtu mesta na rok 2011 boli vyčíslené na 57 428 929 eur, celkové výdavky na 58 778 929 eur. Vzniknutý deficit mal byť krytý dlhodobým bankovým úverom vo výške 1 350 000 eur na financovanie investičnej výstavby v meste.

Poslanec Juraj Hurný (SDKÚ-DS) pre tlačovú agentúru SITA uviedol, že rozpočet na tento rok bol pripravený zle, nenaplňovali sa príjmy tak, ako bolo plánované. Návrh na budúci rok, ktorý predložil mestský úrad na dnešné rokovanie, je veľmi podobný. „Sú tam nereálne programované príjmy z predaja mestského majetku, ktoré sa podľa mňa nedajú dosiahnuť. Vo výdavkovej časti má podľa mňa mesto zlé určené priority. Zabudlo sa na sociálnu oblasť. Dávame zbytočné peniaze na reprezentačné, na vydávanie periodických tlačovín, pritom nám neostávajú na najchudobnejších, nedávame nič na útulok, ktorý spravuje Gréckokatolícka charita,“ uviedol poslanec.

Hurný uviedol, že mestu reálne hrozí rozpočtové provizórium. Podľa jeho názoru je to chyba mestského úradu, ktorý mal rozpočet pripraviť skôr a bol by čas aj na zapracovanie pripomienok poslancov. Návrh rozpočtu vychádza z nereálnych predpokladov vývoja podielových daní a z nadsadenej sumy za predaj mestského majetku.

Primátor Prešova Pavel Hagyari s týmto názorom nesúhlasí. Ako uviedol, návrh rozpočtu bol po mestskej rade prepracovaný, zohľadňuje pripomienky poslancov a akceptuje mimoriadne úspory. „Napriek tomu, že ho podporil predseda finančnej komisie Milan Berdis, po rozhovore s predsedami poslaneckých klubov sme dospeli k záveru, že bude vhodnejšie, aby nový rozpočet s prioritami, ktoré budú dôležité pre budúci rok, už prijalo nové zastupiteľstvo. Aby sme nezaväzovali nové vedenie mesta a nový parlament prioritami, ktoré si osvojil súčasný parlament,“ povedal primátor.

Hagyari sa neobáva rozpočtového provizória. Podľa neho v decembri nový parlament bude mať dosť času prijať rozpočet, lebo je prakticky hotový. Výška ziskov z predaja mestského majetku je podľa neho tiež v poriadku, lebo ich schválili komisie. Na rok 2010 bol schválený rozpočet v príjmovej časti v sume 51 790 727 €, vo výdavkovej časti v sumu 55 790 727 €. Poslanci vlani schválili vyrovnať schodok v sume 4 milióny € prijatím dlhodobého bankového úveru. V priebehu roka bol niekoľkokrát zmenený.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM