Monika Földešiová Samospráva

Rozpočet 2013: Veto Hagyiariho prelomené

Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove na mimoriadnom zasadnutí prelomili veto primátora Pavla Hagyariho. Uznesenie o rozpočte na rok 2013, ktorý spoločne presadili poslanci ľavice a pravice na zasadnutí 17.decembra 2012, primátor nepodpísal, lebo ho považuje za nezákonný a nevýhodný pre mesto.

Ilustračný obrázok k článku Rozpočet 2013: Veto Hagyiariho prelomené
Zdroj: TASR

Radnica pôvodne v decembri prišla s návrhom rozpočtu vo výške 55,77 milióna eur. Poslanecký klub Smeru-SD a nezávislí a poslanecký klub KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd spoločne presadili iný návrh vo výške 53,305 milióna eur.

Vedenie radnice poukázalo na chyby, ktoré by mohli ohroziť čerpanie nenávratných finančných prostriedkov či nedostatočné zdroje pre zabezpečenie zákonných povinností samosprávy. Nezákonnosť mestský úrad vidí hlavne v kapitole prenesených kompetencií zo štátu na samosprávy.

Poslankyňa Svetlana Pavlovičová (Smer-SD) dnes na začiatku diskusie navrhla uznesenie, aby poslanci potvrdili pôvodne v decembri schválený rozpočet. Na to však bolo potrebných 19 hlasov z 31-členného poslaneckého zboru. Po viac ako hodinovej diskusii sa hlasovalo a vďaka 19 poslancom veto primátora prelomili.

Hagyari po hlasovaní konštatoval, že toto hlasovanie má dve stránky. Pozitívom vraj je, že poslanecké kluby uznali, že rozpočet treba opraviť. „Považujem tento rozpočet za nezákonný, pretože porušuje konkrétne zákony, paragrafy zákona o rozpočtových pravidlách a mestu hrozí škoda,“ povedal Hagyari. Doplnil, že ak nedôjde k rozpočtovému opatreniu, hrozí škoda asi tri milióny eur napríklad v eurofondoch.

Poslanci si podľa neho uvedomujú, že prijatý rozpočet je zlý, čo v niektorých prípadoch aj uznali, ale napriek tomu dnes zaň hlasovali, čo považuje za čudné. „My sa stretneme ku konkrétnym bodom a prerokujeme, ktoré veci treba spraviť a 31. januára, kedy má byť ďalšie zasadnutie zastupiteľstva, sa pokúsim, aby sme deformácie odstránili,“ dodal Hagyari.

Pavlovičová uviedla, že pri tvorbe rozpočtu pracovali so všetkými informáciami, ktoré mali, pripustila, že v ňom boli chyby, pretože nemali k dispozícii úradnícky aparát, ale tie sa dajú odstrániť rozpočtovým opatrením ešte v priebehu januára. „My sme počuli stanovisko hlavného kontrolóra mesta, ktoré jednoznačne podporuje schválený návrh. Nestotožnil sa s tým, že rozpočet je nezákonný, ako tvrdí pán primátor,“ povedala Pavlovičová. Doplnila, že mesto malo v minulom roku asi osem rozpočtových opatrení a veci sa dajú odstrániť. Je presvedčená, že ak by bolo rozpočtové provizórium, otvorili by sa tým možnosti pre čerpanie väčších zdrojov, ako mesto bude mať reálne k dispozícii, pretože vlaňajší rozpočet bol výrazne vyšší.

Členovia ľavicového i pravicového klubu dnes prišli na rokovanie parlamentu s červeným šálom, podobným, aký zvykne nosiť primátor Pavel Hagyari. Poslankyňa Mária Čížiková (KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd) to v pléne vysvetlila, že červená je farba Prešova a symbolizuje to, že chcú robiť pre jeho obyvateľov.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM