Ľubomír Hudačko Kultúra

Rozmarija z Prešova reprezentovala v Turecku: Vystúpenie vysielala celonárodná televízia!

Mladí umelci folklórneho súboru Rozmarija z Prešova sa vydali na cestu do krajiny polmesiaca. Predviedli tam umenie východoslovenského regiónu, ktorý nezostal bez povšimnutia a ich meno sa skloňovalo vo všetkých pádoch hviezd večera!

Ilustračný obrázok k článku Rozmarija z Prešova reprezentovala v Turecku: Vystúpenie vysielala celonárodná televízia!
Zdroj: Dnes24.sk

Výprava súboru Rozmarija predviedla svoje umenie vo folklóre nášho východoslovenského regiónu počas ôsmych dní na Medzinárodnom folklórnom festivale v Ázijskej časti Turecka, blízko Egejského mora, v meste Manisa pri Izmire. Festival sa konal pri príležitosti 474. výročia osláv oficiálneho vzniku tureckej medicíny, ktorá začala práve v Manise, a to vyliečením Sultánovej dcéry vtedajšej Osmanskej ríše.

„Vystúpenia Rozmarije všetkých prekvapili. Na hlavnom námestí s experimentálnou choreografiou, vysielanou celonárodnou TV do 60 milionóveho Turecka „Mix 21“, sa Slovensko skloňovalo vo všetkých pádoch hviezd večera. Aj keď Rozmarija bola v Turecku ôsmy raz, Turecko prekvapilo,“ povedala líderka Dana Kovalčíková. Podľa nej uchvátilo členov súboru aj 100 000 divákov na sprievode

Folklórny festival sa konal prvý krát v olivovom kráľovstve tristotisícoveho mesta obklopenom zelenými horami, ktorý rozmarijčatá absolvovali spolu s jedenástimi súbormi s Cypru, Maďarska, Poľska, Bulharska, Srbska, Macedónska, Rumunska, Ukrajiny, Grécka a Tuniska a domáceho Turecka.

Aj keď sme dennodenne riešili nepretržitých tisíc a jednu zmenu v programe, predsa len je Turecko po našich skúsenostiach krajinou Tisíc a jednej noci. Nabití poznaním, ktoré sa nedá kúpiť, sa Rozmarija chystá do konca školského roka na veľkú premiéru svojej existencie v Prešove, aby potom sa znova mohla vydať na dobrodružnú cestu šírenia folklóru a spoznávania sveta do Bulharska, Poľska, Estónska, Indie a možno do Španielska, či Grécka," dodala na záver Kovalčíková.

Rozmarija v Turecku: Očarila občanov krajiny polmesiaca!
11
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM