Ľubomír Hudačko Rôzne

Rozlúčka s fašiangami ako sa patrí: Tradičná slávnosť zachytená na FOTO v Kapušanoch pri Prešove

Slávnosť, na ktorú príde množstvo ľudí a panuje vtedy najmä dobrá nálada. Taká bola aj rozlúčka s fašiangami v Kapušanoch pri Prešove, kde to miestni roztočili, ako sa patrí. Obecná zabíjačka priniesla tradičné zvyky a ako to vyzeralo v tento deň si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Ilustračný obrázok k článku Rozlúčka s fašiangami ako sa patrí: Tradičná slávnosť zachytená na FOTO v Kapušanoch pri Prešove
Zdroj: Dnes24.sk

Už v poradí 4. obecná zabíjačka a pochovávanie basy boli na programe v Kapušanoch pri Prešove. Obec tak uplynulý, posledný januárový víkend venovala rozlúčke s fašiangami.

„Každý tu mal možnosť vidieť, ako to vyzerá na tradičnej zabíjačke, deti mali názornú hodinu biológie a my starší sme pospomínali, ako to vyzeralo kedysi, keď sa pri tejto práci zišla širšia rodina. Ako vtedy boli rozdelené úlohy a ako bolo veselo,“ uviedla pre web Prešov 24 Mária Majirská z Obecného úradu v Kapušanoch. Ľuďom bolo teda veselo pri speve a tanci folklóreho súboru Kapušančan.

Smutno pre zmenu bolo, keď pochovali basu na čas nadchádzajúceho pôstu a to v podaní členov skupiny Geriatria. „Vyriešil sa aj problém s nezaplateným hrobovým miestom pre basu. Následne sa už miestnosťou sály kultúrneho domu niesla vôňa zabíjačkových špecialít, čiže jaterníc, klobások, pečeného mäska a kyslej kapusty. Na tých si všetci zúčastnení pochutili,“ zakončila Majirská. Viac o slávnosti si môžete prezrieť v našej fotogalérii.

Môže vás zaujímať:

Šarišská zabíjačka, fašiangový program a zábava: V centre Prešova sa chystá obľúbená veselica, pozrite si PROGRAM

Prešovčania, bez tohto by ste nový týždeň začať nemali: Stačí jeden klik a máte po ruke šikovný PREHĽAD

Vybrali sme to za vás: 10 podujatí, ktoré vo februári odporúčame zažiť v Prešove

foto: obec Kapušany

Zabíjačka a pochovávanie basy? Takto vyzerala udalosť v obci pri Prešove
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM