Ľubomír Hudačko Kultúra

Rozhovor s víťazkou: Prešovská študentka Zuzana zabodovala v českej speváckej súťaži

Študentka prešovského gymnázia Zuzana Banková zažiarila v súťaži Česko zpívá. Zažila výnimočný večer, pretože nevyhrala len jednu cenu. Viac v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s víťazkou: Prešovská študentka Zuzana zabodovala v českej speváckej súťaži
7
Galéria
Zdroj: archív Zuzany Bankovej

Pochádza z Raslavíc v okrese Bardejov, študuje však v Prešove a to na bilingválnom gymnáziu. Zuzana Banková je spevácky talent, ktorý zažiaril na súťaži Česko zpívá.

Ako prvé ocenenie získala Cenu divákov, za ktorú hlasovali priamo diváci v sále počas prestávky. Toto ocenenie jej odovzdávala speváčka Renáta Drössler a Zdenek Podhurský. To však nebolo všetko. Zuzana dostala aj druhé ocenenie, ktorým bola Cena VIP poroty, ktorej členmi boli sponzori, herci a starosta mesta Trutnov, v ktorom sa súťaž konala. Ten jej cenu aj odovzdal.

„Posledná cena a myslím si, že aj najcennejšia, bolo prvé miesto od Odbornej poroty, v ktorej zasadli najmä speváci a známi producenti. Cenu mi odovzdala samotná patrónka súťaže Kamila Nývltová a módny návrhar Osmany Laffita,“ prezradila nám Zuzana a viac nielen o súťaži dodala v rozhovore.

Zuzana, gratulujeme vám k peknému úspechu. Čo to vo vašej speváckej kariére znamená dosiahnuť takýto úspech a to v Českej republike?

Ďakujem pekne. Je to pre mňa veľmi veľký úspech, ktorý sa mi za celý ten čas nepodarilo získať na území Slovenskej republiky, čiže je to o to lepší pocit vyhrať súťaž u našich susedov.

Aké boli vaše prvé pocity, čo vám behalo mysľou, keď toľkokrát vyhlasovali vaše meno?

Pravdupovediac, bola som veľmi prekvapená, pretože už od začiatku súťaže som si nepripúšťala nejakú výhru, no o to viac ma to potom na finálovom galavečeri potešilo.

Čím to podľa vás je, že na východe a aj v Prešove sa rodia takéto spevácke talenty?

Nemyslím si, že je to len o Prešove, pretože aj z iných kútov Slovenska pochádzajú skvelí hudobníci a interpreti, no je pravda, že drvivá väčšina hudobníkov sú práve Prešovčania, ktorí dali mestu prívlastok prešovský Liverpool. A čím to je? Možno práve kultúrou, ktorá je v tejto oblasti Slovenska veľmi rozvinutá.

Nie je to však vaše prvé víťazstvo v speváckych súťažiach. Zaujímavú cenu ste získali napríklad aj pred 4 rokmi, je to tak? O akú súťaž vtedy išlo?

Áno, je to pravda. Získala som viacero ocenení na rôznych súťažiach, konkrétne táto pred 4 rokmi bola súťaž POP PO, ktorá sa konala v DJZ v Prešove a ocenenie bolo za najlepšiu interpretáciu slovenskej piesne od Kataríny Knechtovej – Isabel. No žiadna z týchto súťaží, ktorých som sa zúčastnila, neboli na takejto úrovni ako práve Česko zpíva. Jej organizátori nám pripravili skvelé podmienky na vystúpenie, všetci súťažiaci boli na úžasnej úrovni a medzi všetkými vládla skvelá a priateľská atmosféra.

Ste z rodiny hudobníkov? Alebo viedol vás niekto k hudbe a spevu od detstva?

Nie som z rodiny hudobníkov, ale pochádzam z dediny, kde je hudba, spev a tanec základom celého života a už deti v škôlke sú k tomuto životnému štýlu vedené. No a asi najviac ma k hudbe a spevu viedla moja babka, u ktorej som trávila počas prázdnin veľmi veľa času a samozrejme aj rodičia, ktorí ma odmala v speve podporujú a robia všetko pre to, aby som mohla rozvíjať svoj talent.

Aké školy, resp. CVČ v Prešove navštevujete a čomu sa venujete okrem spevu?

Som študentkou Súkromného bilingválneho gymnázia v Prešove a vo svojom voľnom čase navštevujem CVČ Ebony, kde sa predovšetkým venujem spevu. Mimo tohto veľmi rada tancujem ľudové tance a ako každý mladý človek rada cestujem a spoznávam nové kultúry.

Uspela s vami v súťaži ešte aj ďalšia žiačka z prešovského Ebony? Aké ocenenie získala ona?

Áno, uspela aj 9-ročná Ninka Imlejová, ktorá ale súťažila v mladšej kategórii a získala 3. miesto.

Nerozmýšľali ste, že sa prihlásite aj do známej TV šou SuperStar?

Súťaže SuperStar som sa už zúčastnila v roku 2015, do živých kôl ma však porota neposunula.

Čo plánujete do ďalšieho obdobia – chcete vydať CD, prípadne zabodovať na youtube? Kde sa vidíte povedzme o 10 rokov?

Momentálne plánujem hlavne zmaturovať, kedže som v poslednom ročníku na strednej škole. Čo sa týka hudby, v najbližšej budúcnosti by som určite chcela nahrať autorskú pieseň, kedže medzi cenami, ktoré som získala je aj profesionálne nahrávanie v Česku. A ak sa to podarí a bude to pre mňa úspešné, tak sa budem spevu venovať aj naďalej. Podľa toho, ako mi to vysoká škola dovolí, pretože je to niečo, o čom snívam už od dvanástich rokov.

Kto ja vaším vzorom vo svete hudby, tej prešovskej, alebo aj zahraničnej?

Mojím najväčším vzorom je skvelá americká speváčka a klaviristka Alicia Keys. Jej, poväčšine autorské piesne, sú presne to, čo rada spievam, čo môjmu hlasu sedí a všetky sú niečím zaujímavé a skrývaju v sebe hlboký význam.

Venujete sa aj hre na hudobný nástroj, prípadne skladáte aj vlastné piesne, alebo chceli by ste sa venovať hudbe týmto autorským spôsobom?

V minulosti som chodievala do ZUŠ na husle 8 rokov a taktiež krátko aj na klavír, ktorý je k spevu veľmi potrebný, no momentálne sa chcem čo najviac venovať práve spevu a zdokonaľovať sa v ňom. Vlastné piesne zatiaľ neskladám. No ak ma raz kopne múza, tak určite niečo napíšem.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Prešova a okolia.

Foto: archívne

Zuzana je spevácky talent: V súťaži Česko zpívá vyhrala hneď tri ceny
7
Galéria
Zdroj: archív Zuzany Bankovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM