Ľubomír Hudačko Kultúra

Rozhovor s Petrom Lipom: V Prešove je veľa miest, ktoré majú charizmu

Jediný koncert v Prešove v roku 2013 odohral Peter Lipa na amfiteátri v rámci Dobrého festivalu. Pred vystúpením nám stihol povedať, čo nemá rád a kedy je šťastný. Prečítajte si náš krátky rozhovor.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s Petrom Lipom: V Prešove je veľa miest, ktoré majú charizmu
Zdroj: Dnes24.sk

Čerstvý sedemdesiatnik sa priznal, že na amfiteátri bol naposledy veľmi dávno: „Hral som tu asi pred nejakými 20 rokmi. Keď sa vtedy nanovo otváral. Ale už aj to je dlhá doba. Pre ľudí je toto miesto kus histórie, každý Prešovčan ho pozná. Tí starší tu museli zažiť prekrásne chvíle. Či už v podobe hudobných podujatí, alebo filmových predstavení,“ povedal.

Miesta v Prešove majú charizmu

Peter Lipa priblížil, že na legendárnom mieste zažil i množstvo vystúpení ako poslucháč: „Keď mal amfiteáter program, Korzo bolo prázdne. To bolo veľmi dôležité, lebo inak sme boli tam. Ja som zažil na amfičku vystúpenia Orchestrov Gustáva Broma, Karla Vlacha či Kučerovcov som tu videl. To boli vtedajšie ikony. Dnes je už v Prešove veľa miest, ktoré majú charizmu. Sú určitým spôsobom zvláštne, pred časom ich bolo podstatne menej,“ uviedol ďalej.

Na neznámeho speváka nikto nepríde

Udalosť to bola mimoriadna nielen vystúpením snáď najznámejšieho slovenského jazzmana, ale aj prekvapením na hlavnom pódiu už po jeho koncerte. Keďže na udeľovaní cien mesta Prešov nebol prítomný, tejto pocty sa mu dostalo práve počas Dobrého festivalu: „Každá cena je pre nás ľudí, ktorí sa živíme tým, že sme známi, dôležitá. My predávame platne a lístky na koncert. Na neznámeho speváka nikto nepríde. My musíme byť relatívne nejako prezentovaný, aby ľudia potom tie naše výtvory konzumovali. Aj takáto cena je jeden zo spôsobov, ako upozorniť na meno toho človeka a možno práve vďaka tejto cene si ma všimnú ďalší ľudia, ktorí doposiaľ nepoznali žiadnu moju pesničku. To je na tej cene dobré,“ skonštatoval.

Nemám rád flegmatikov

Rodák z Prešova sa vyznal, čo ho najviac poteší: „Ja som šťastný, keď stojím pred publikom a keď vidím ľudí, ktorí sú zvedaví na moju hudbu. Nemám rád flegmatikov. Občas sa stáva, že človek hrá niekde len tak na námestí, ľudia flegmaticky prídu a idú ďalej. Ale keď si kúpia lístky na môj koncert, tak mám pocit, že to sú tí, ktorých to skutočne zaujíma. Som rád, že stojím pred nimi, je to pre mňa výzva. Snažím sa čo najzodpovednejšie urobiť svoju prácu, aby neľutovali svoju účasť,“ dodal na záver.

Foto: Jana Bujňáková

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM