Ľubomír Hudačko Rôzne

Rozhovor s Ivanom Táslerom: Rád spomínam na časy, keď sme hrávali na lavičkách na Sídlisku III

Je lídrom úspešnej kapely IMT Smile, ktorá si v roku 2016 pripomenie už 20 rokov od vydania prvého singla Nepoznám. V prvej časti rozhovoru priblížil pohľad na blížiacie sa koncerty s Lúčnicou i to, ktoré CD prešovských kapiel má doma. Takisto rád spomína na časy, keď kapela začínala. Ivan Tásler.

Ilustračný obrázok k článku Rozhovor s Ivanom Táslerom: Rád spomínam na časy, keď sme hrávali na lavičkách na Sídlisku III
Zdroj: Dnes24.sk

IMT Smile spolu s Lúčnicou famóznym predstavením nadchli tisícky fanúšikov po celom Slovensku, dokonca pridávate ďalšie koncerty. Rátali ste vôbec na začiatku s takýmto úspechom a kladným ohlasom?

Keď ide človek do takéhoto veľkého projektu, náročného na techniku, svetelnú šou, s tak obrovským a poschodovým pódiom a organizáciou, trochu ráta s tým, že by to mohlo divákov osloviť. Okrem toho spojenie IMT Smile s Lúčnicou, teda rocku s folklórom, je naozaj ojedinelé. Ale že budeme pridávať toľko predstavení, minulý rok sme namiesto dvoch odohrali pre veľký záujem až päť a tento rok sa to opakuje, to sme nemohli predpokladať ani v najtajnejších snoch. Je to krása a veľké zadosťučinenie. Zároveň zodpovednosť predviesť divákom naozaj veľkolepú šou, ktorá ich očarí a ktorú si za prejavenú priazeň zaslúžia.

Projekt sa predsa len raz bude musieť skončiť, je to predsa len veľká akcia, ktorá si vyžaduje množstvo času a energie všetkých zúčastnených. Čo vám bude po poslednom predstavení najviac chýbať? Dá sa to vôbec určiť?

To je ťažké povedať, ešte máme pred sebou celé tohtoročné turné šiestich predstavení v Košiciach, Bratislave a Prahe. Ešte nechcem myslieť na koniec toho celého, čo sa nám spoločne s Lúčnicou podarilo vytvoriť. Ale po tých minuloročných predstaveniach, keď sme si mysleli, že to bolo naposledy, som pociťoval istú nostalgiu. Predsa len, projekt Made in Slovakia je viac než len klasický koncert. Je to zážitok nielen pre divákov, ale aj pre nás účinkujúcich a súhra silných emócií veľkého množstva ľudí, ktorí milujú to, čo robia.

A ako sa cítite ako muž, ktorý významným spôsobom už takmer 20 rokov ovplyvňuje slovenskú hudobnú scénu? Predsa len, je to fascinujúce, že rok čo rok vaše meno rezonuje pri ďalšej a ďalšej chytľavej skladbe…

Ďakujem, je to milé, ale vždy tvrdím, že len robím to, čo milujem, najlepšie ako len viem. Je skvelé, že sme sa s IMT Smile dokázali na scéne udržať tak dlho. Budúci rok oslávime 20. výročie od vydania nášho prvého singla Nepoznám a je až neuveriteľné, že je na koncertoch žiadaný dodnes, a rovnako tak aj novšie skladby. Myslím, že je to tým, že som sa snažil byť vždy voči fanúšikom úprimný, v skladbách, ktoré som zložil, aj v tých pár textoch, ktoré som napísal. Som hrdý, že to, čo predvádza IMT Smile na pódiu, je poctivá muzika, žiadne kompromisy. A to ľudia prirodzene vycítia, keď do hudby človek vkladá celého seba a na nič sa nehrá.

Nový album vydali okrem vás, z Prešovčanov tento rok aj Katka Knechtová, Chiki liki tua, chystá ho aj Komajota. Máte čas sledovať prešovskú scénu a tunajšie kapely? Ktorá vás najviac upútala, ktorej CD si zvyknete pustiť?

Prešovskú hudobnú scénu priebežne sledujem a myslím, že Prešov má byť na čo hrdý. Počul som nový Katkin singel a je to príjemná skladba, CD Chiki liki tua mám taktiež doma. Všeobecne sa o hudbu zaujímam, nielen o slovenskú, ale najmä zahraničnú, snažím sa byť v obraze, sledujem hudobné trendy, aj nových interpretov, chodievam na koncerty. Skrátka hudbou žijem nielen na pódiu či v štúdiu, ale je súčasťou môjho života takmer neustále.

Ako často sa vraciate do Prešova? A ktoré miesto je tu vaše najobľúbenejšie?

V Prešove hráme s IMT Smile párkrát do roka, zvyknem sa doma u mamy zastaviť aj vtedy, ak máme koncert niekde v okolí. Rád spomínam na časy, keď sme s kapelou začínali, tvorili prvé skladby, hrávali si na lavičkách pred domom na Sídlisku III., prvé skúšobne, prvé koncerty. Vždy, keď idem okolo týchto miest, mnohé sa doteraz za tie roky nezmenili, je to príjemný pocit.

Je niektorá pieseň alebo text z diskografie vašej kapely vaša najobľúbenejšia, ku ktorej máte odlišný vzťah ako k iným skladbám?

Mám rád všetky skladby, ktoré som zložil, ale veľmi veľa pre mňa po osobnej stránke znamená skladba Viac, ktorá je spoločným dielom mňa a mojej manželky Aničky. Napísala k nej text, bol to jej prvý textársky pokus a ani nedúfala, že by sa mohla stať hitom, dokonca ústrednou skladbou seriálu. A stalo sa. Vždy ju veľmi rád hrávam a keď je práve vtedy na koncerte aj moja žena a vidím ju vtedy z pódia, tá emócia je o to silnejšia.

Ako vnímate nedostatočný priestoru hudby v televízii? Ste z toho sklamaný, alebo to sila internetu a online sveta nahrádza?

Doba sa zmenila. Samozrejme, že ma mrzí, že už dnes u nás neexistujú dobré hudobné relácie, že muzikant ani nemá poriadne kde odprezentovať nové videoklipy… Ale neplakal by som za starými časmi, je to prirodzený vývoj. Treba sa prispôsobiť týmto trendom, pracovať so sociálnymi sieťami, klipy si ľudia pozrú na youtube, naše skladby sa, vďakabohu, stále hrajú v rádiách, zložil som niekoľko ústredných melódií, ktoré sa v televízii objavili v rámci audiovizuálnej tvorby. Pre našu kapelu však naďalej ostávajú prioritou živé koncerty, všetko ostatné je len pridaná hodnota.

Je niektorý koncert, prípadne na viac koncertov vašej kapely, na ktorý nikdy nezabudnete? Sú také, čo vám utkveli v pamäti najviac?

Mám plnú hlavu koncertov s Lúčnicou a v mojich spomienkach aj ostanú ako jedny z naj. Tvrdil som to už po minuloročných predstaveniach a teším sa, že si ich tento rok zopakujeme. Projekt Made in Slovakia posunul IMT Smile niekam inam, do sfér, kedy sa na pódiu odohráva nielen koncert, ale veľkolepé divadlo. A tak krásne a pozitívne reakcie po predstaveniach, kedy nám ľudia písali, že to bol pre nich zážitok na celý život, či najlepší koncert, aký kedy videli, len umocnili môj pocit, že práve tieto koncerty ostanú pre mňa nezabudnuteľné.

Pri skladaní ktorej piesne ste si vôbec nemysleli, že sa raz stane rádiohitom a bude mať obrovskú odozvu u ľudí?

Cesty II. triedy sme už pri nahrávaní brali skôr ako experiment. Skladba nemá vyslovene „smajlovský“ zvuk, je to skôr country. Ja som bol z tej nahrávky od začiatku nadšený, stál som si za ňou a páčila sa mi tá rôznorodosť, ale že fanúšikov tak veľmi osloví a bude hraná a žiadaná, to ma naozaj milo prekvapilo. Myslím však, že jej pomohol aj vtipný videoklip, ktorý sme k Cestám natočili a na youtube má už vyše 3 milióny videní.

Môže vás zaujímať:

Prešovská skupina Heľenine oči? Jediná kapela, čo dokáže odohrať s úprimnou radosťou 7 koncertov za víkend!

Muž, ktorý nášmu mestu robí skvelé meno: Čo povedal Ivan Tásler po čerstvom zisku prestížnej ceny?

Vypredané hľadisko na uctení si pamiatky Jara Filipa: Müller pred Prešovčanmi prezradil story, čo nemá chybu!

foto: Martin Trenkler

IMT Smile a Lúčnica: Takto vyzerá projekt Made in Slovakia
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM