Ľubomír Hudačko Samospráva

Rozdeľovali sa peniaze na rekonštrukcie: Vieme, čo všetko sa chystá opravovať v Prešove!

Prešovský samosprávy kraj rozdelil finančné prostriedky na rekonštrukciu a modernizáciu siedmich kultúrnych inštitúcií vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Ilustračný obrázok k článku Rozdeľovali sa peniaze na rekonštrukcie: Vieme, čo všetko sa chystá opravovať v Prešove!
Foto: Ľubomír Hudačko / Zdroj: Dnes24.sk

Najviac finančných prostriedkov pôjde pre Krajské múzeum v Prešove na rekonštrukciu historickej pamiatky bývalej vodnej bašty nazývanej Kumšt, v budove ktorej sa nachádzajú aj pozostatky dômyselného zariadenia machina hydraulica.

Podľa hovorkyne PSK Veroniky Fitzekovej by tu mali vzniknúť expozičné priestory i turistická atrakcia. Verejnosti chcú však sprístupniť predovšetkým jedinečné hydraulické zariadenie. Na opravu Kumštu samospráva vyčlenila 268 000 eur, zatiaľ však nie je jasné, kedy sa s opravou začne.

Budova Kumštu prešla podľa riaditeľa Krajského múzea v Prešove Adriána Lattu v minulosti mnohými prestavbami, ktoré zmenili jej pôvodné využitie. Stále je tu však torzo jedinečného historického systému v Európe, ktorý sa nachádza len v Prešove, Prahe a Krakove. Po rekonštrukcii by chceli práve toto priblížiť verejnosti.

Samospráva prispeje však aj na modernizáciu ďalších kultúrnych inštitúcií. Ďalších 266 000 eur rozdelí na projektovú dokumentáciu rekonštrukcie budovy Šarišská galéria v Prešove a opravy námestia pred Divadlom Jonáša Záborského v Prešove. Z týchto prostriedkov tiež pôjdu financie na rekonštrukciu sociálnych zariadení vo Vihorlatskej knižnici v Humennom, na opravy a nákup zbierkových predmetov v Ľubovnianskom múzeu, na modernizáciu Vihorlatskej hvezdárne v Humennom i na nákup autobusu pre Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS).

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM