Peter Klimant Rôzne

Rómski poslanci sa postarali o poriadne prekvapenie: Že odmeny? Týmito slovami vyrazili dych!

V malej dedinke sa skupinka novozvolených poslancov zo Strany rómskej koalície postarala o poriadny šok. Veď pozrite, aké rozhodnutie učinili!

Ilustračný obrázok k článku Rómski poslanci sa postarali o poriadne prekvapenie: Že odmeny? Týmito slovami vyrazili dych!
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanci zastupiteľstva za Stranu rómskej koalície (SRK) v obci Kamenná Poruba budú vykonávať svoj mandát bez nároku na odmenu. Informoval tamojší novozvolený starosta Jozef Gaďo (SRK).

„Poslanci za Stranu rómskej koalície dali vyhlásenie, že sa vzdávajú poslaneckej odmeny z dôvodu toho, aby pomohli obci šetriť,“ uviedol Gaďo na margo rozhodnutia pätice poslancov deväťčlenného obecného zastupiteľstva.

Chcú byť inšpiráciou

Tento ich krok podľa starostových slov nijako nesúvisí s tým, že by sa v prípade poberania poslaneckých odmien zrejme krátili dávky dvom novozvoleným poslancom, ktorí sú toho času nezamestnaní. Zdôraznil, že ide o individuálne rozhodnutie každého z rómskych poslancov, ktorí chcú byť v tomto prípade inšpiráciou pre ďalších členov obecného zastupiteľstva.

Pätica poslancov ušetrí obci podľa Gaďových slov ročne približne 1200 eur. Tieto prostriedky chcú využiť na nákup nového náradia a na organizáciu podujatí, na ktoré chce pozývať nové vedenie obce všetkých miestnych obyvateľov. „Chceme, aby spolupráca bola lepšia, aby sa nebála majorita minority a minorita majority. Nechceme ľudí rozdeľovať ale spájať,“ zdôraznil starosta.

Starosta nadväzuje

Gaďo sa rozhodol nadviazať na svojich kolegov tým, že bude poberať za výkon svojej funkcie iba základný plat, ktorý mu prináleží zo zákona.

„Keď som zistil, aký je stav v obci, tak som jednoznačne povedal, že nech dostávam len to, čo mi zo zákona patrí, nič viac, nič menej. Budem teda poberať základný plat vo výške 834 eur v hrubom,“ vyčíslil novozvolený starosta.

Úspešní rómski kandidáti

Komunálne voľby v obci Kamenná Poruba, ktorá leží v okrese Vranov nad Topľou, vyhral kandidát na starostu za rómsku stranu po prvýkrát. Úspešní boli aj zmienení rómski kandidáti na post poslancov, keď sa im podarilo obsadiť väčšinu, teda päť kresiel obecného zastupiteľstva.

Zvyšní štyria zvolení zástupcovia obce kandidovali za strany Smer-SD, EDS, KDH a jeden ako nezávislý. Zaujímavosťou komunálnych volieb v Kamennej Porube bolo aj to, že sa v nich o post starostu uchádzalo až osem kandidátov. Išlo o najväčší počet spomedzi všetkých samospráv na území vranovského volebného obvodu. Pre porovnanie, v okresnom meste Vranov sa o primátorskú stoličku uchádzali šiesti kandidáti.

Z boja o stoličku starostu Kamennej Poruby vzišiel víťazne 58-ročný Jozef Gaďo so ziskom 215 platných hlasov. Predošlý starosta Dušan Baranský (Smer-SD) skončil so 173 hlasmi na druhom mieste a kandidát Miroslav Janoško (nezávislý) sa s počtom 150 hlasov umiestnil na tretej priečke. Ďalší piati kandidáti na post starostu získali od 3 do 48 hlasov. V spomínanej obci, kde žije početná komunita sociálne odkázaného obyvateľstva, zaznamenali 76-percentnú voličskú účasť.

Foto: obec Kamenná Poruba

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM