Správy

Rómovia z osady majú dôvod na radosť: Čaká ich modernejšie bývanie, musia však vyhrnúť rukávy

Chcú bývať v lepšom a preto sa sami podujali na výstavbu príbytkov. Rómovia na východe Slovenska väčšinou bývajú v skromných podmienkach, ale práve to teraz niektorí plánujú zmeniť. Podujmú sa na to vlastnými silami, hoci ich nečaká žiaden luxus.

Ilustračný obrázok k článku Rómovia z osady majú dôvod na radosť: Čaká ich modernejšie bývanie, musia však vyhrnúť rukávy
Zdroj: TASR

V miestnosti piecka aj komín, podstatná je však strecha nad hlavou. To stačí k skromnému – ale modernejšiemu – bývaniu, ktoré čaká osadníkov z obce Kojatice pri Prešove. Nebude to len tak, musia si na to sami vyhrnúť rukávy a aj siahnuť do vrecka.

„Keď je niekto veľmi chudobný veríme, že môže mať vlastný domček. Ale bude to veľmi jednoduchý domček. Napríklad aj na úkor toho, že bude mať suché WC,“ povedal koordinátor projektu podľa portálu noviny.sk Michal Sládek a jedným dychom dodáva, že záujemcov po prvotnom prihlásení troch statočných je stále viac.

Projekt bol podľa televízie Joj vopred pripravený, veď najprv si museli preveriť, či budú obyvatelia schopní modernejšie bývanie splácať. Prvotnou skúškou bolo dokázať, či budú Rómovia vedieť sporiť a to je jedno z hlavných riešení, ako obyvateľov dostať z chatrčí. Šancu nedostane každý, dotyčný si ju musí zaslúžiť. A neskôr bude príkladom pre ďalších miestnych: „Každé riešenie, ktoré berie nejakú skupinu ľudí ako jednoliatu a vlastne narazí na to, že tá skupina jednoliata nie je. Niektoré rodiny sú šikovnejšie, ambícioznejšie, niektoré majú problémy,“ dodáva koordinátor projektu podľa noviny.sk Michal Sládek.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM